Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. kolovoza 2023.

Načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ Marijo Klement: Drava nam je u proteklih šest dana pokazala svu svoju silinu i moć, srećom polako se smanjuje njen vodostaj

Vodostaj rijeke Drave napokon je krenuo silaznom putanjom. Iza svih stručnih službi, vatrogasaca, mještana i volontere još je jedna neprospavana noć u kojoj su dežurali i sanirali nasip u Novom Gracu, te Vaškoj i Kapincima.

  • Drava nam je u ovih proteklih šest dana pokazala svu svoju silinu i moć. Na pojedinim dijelovima dosegla je povijesne vodostaje, ali mogu reći da smo je zahvaljujući pravodobnoj intervenciji i Hrvatskih voda i svih nadležnih službi, svih mještana, vatrogasaca i volontera uspjeli obuzdati i ostvariti cilj koji smo postavili pred sebe, a to je obrana ljudi i stambenih objekata. Nažalost rijeka se na nekim dijelovima izlila na poljoprivredne površine, ugrozila i vikendice koje se nalaze neposredno uz obalu u nebranjenim područjima, ali to je s takvim vodostajima nažalost bilo i očekivano – rekao je Marijo Klement, načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik župana VPŽ, dodavši kako je vodostaj Drave na području Virovitičko-podravske županije u padu.
  • Drava se polako vraća u svoje korito, ali još imamo izvanrednu situaciju. Usprkos padu nivoa vode, vodostaj je još uvijek vrlo visok na području općine Sopje i opuštanja ne smije biti. I noćas smo imali dežurstvo tijekom kojega je bilo nekoliko intervencija na podizanju bunara, ali to je normalna pojava jer je pritisak vode na nasip vrlo visok i trebalo je ostati budan i pripravan i to ga kontrolirati – ističe Klement, te naglašava kako se povlačenje rijeke Drave, prema najavama Hrvatskih voda i trenutnom vodostaju, očekuje za 3 do 4 dana. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button