Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. kolovoza 2023.

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici održano senzoričko ocjenjivanje meda za nagradu „Zlatna žlica“

U organizaciji Virovitičko-podravske županije i Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica, te u suradnji s pčelarskim udrugama s područja Virovitičko-podravske županije, u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, održano je senzoričko ocjenjivanje meda za nagradu „Zlatna žlica“, odnosno za 18. Županijsko i 15. Međunarodno ocjenjivanje meda. U konkurenciji je bilo 49 uzoraka. Ocjenjivanje je obavilo povjerenstvo na čelu s Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Najzastupljeniji su bili uzorci meda od – bagrema, lipe, te od amorfe, medljikovca, lipovog medljikovca, kestena i cvjetnog meda.

  • Najviše ima bagremovog i lipovog po kojima je ovo područje poznato. Bagrem je ove godine u određenim dijelovima Hrvatske zatajio zbog niskih temperatura, ali u ovom se ipak području dobro pokazao. Nažalost, imamo broj uzoraka što pokazuje da je ova godina bila vrlo loša. Takva je situacija u cijeloj Hrvatskoj. Učestale oborine i niske temperature u najvažnijim trenucima uzeli su svoj danak i meda je puno manje nego inače – rekao je Dragan Bubalo.(www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Iva Barčan)
Share Button