Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. rujna 2023.

Potpisani su ugovori s pomoćnicima u nastavi, projektu Virovitičko-podravske županije – „In-In – integracija i inkluzija“, ugovor su potpisala 43 pomoćnika…

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, pročelnice za obrazovanje i demografiju Martine Bunić, ravnateljice VIDRA-e Emine Kovač, Jasne Per Kožnjak iz Poslovnog učilišta Eduka Plus, potpisani su ugovori s pomoćnicima u školi.

Riječ je o projektu Virovitičko-podravske županije – „In-In – integracija i inkluzija“, ukupne vrijednosti 310.000,00 eura. U njega je ove školske godine uključeno ukupno 15 škola partnera, 14 osnovnih i jedna srednja škola, kojima je Virovitičko-podravska osnivač. Svake godine uključuje se i Katolička osnovnu školu u Virovitici, iako joj VPŽ nije osnivač, već Požeška biskupija.

  • Ugovore su potpisale predstavnici škola kao poslodavci s pomoćnicima u nastavi njih ukupno 43. Pomoćnike koji su do sada radili s učenikom smo ostavili s tim učenikom kako ne bi radili prevelike promjene za učenike koji imaju teškoće u razvoju, a njih 10 je novih kojima smo osigurali trodnevnu edukaciju kako bi oni što jednostavnije započeli s radom – rekla je Bunić.

Ove godine, pomoćnicima će biti povećan regres koji će iznositi 300 eura, božićnica u istom iznosu, te dar za dijete u iznosu od 80 eura.

  • Još uvijek ne postoji zakonska obveza za pomoćnike u nastavi niti su oni zaposlenici školskih ustanova, pa županije i gradovi u Republici Hrvatskoj sami odlučuju koja će im prava dodijeliti. Tako je Virovitičko-podravska županija odlučila da će pridržavati kolektivnog ugovora i na taj način smo im osigurali kroz projekt, regres, božićnicu i dar za dijete koji će se dijeliti na blagdan svetog Nikole – kazala je Bunić. 

Osim novih pomoćnika, ugovore je potpisao i niz pomoćnika u nastavi koji svoje korisnike prate tijekom godina. Jedna od njih je Mihaela Hrvojić Brlas iz Virovitice. Ona već devet godina radi kao pomoćnik u nastavi u Suhopolju, u posebnom razrednom odjelu. 0

  • Volim raditi ovaj posao osobito sada u ovom posebnom razrednom odjelu. Motiv mi je pomoći djeci koja ne mogu sama pratiti nastavu i kako bi im uz moju pomoć, bilo lakše pratiti, kako bi bili bolji i uklopili se. Ovo je izazovan posao, ali lijepo je pomoći – kazala je pomoćnica Mihaela.

Zadovoljna i Božica Majhen, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine u kojoj će ove školske godine 13 pomoćnika pomagati učenicima s poteškoćama u razvoju.

  • Naša škola petu godinu za redom sudjeluje u ovom projektu i ove godine imamo osam pomoćnika u nastavi koji će pomagati djeci s poteškoćama u razvoju. Osim njih osam pomoćnika, mi imamo još pet pomoćnika koje smo dobili u okviru projekta Udruge osoba s invaliditetom, tako da će u našoj školi ove godine biti 13 pomoćnika koji će na neki način implementirati se u odgojno-obrazovni rad i pomoći učenicima kojima je pomoć potrebna. Nastojimo sve učenike uključiti u sve aktivnosti bilo da je to neka sportska aktivnosti, izleti, odlazak u kino i slično, a to ne bi mogli bez  pomoćnika u nastavi koji su i spona između učenika, učitelja i roditelja – istaknula je ravnateljica Majhen. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button