Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. rujna 2023.

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske: U ovoj nastavnoj godini održat će se testiranje svih učenika četvrtih razreda kako bi se pokazao njihov interes za znanstvena područja

U novoobnovljenom prostoru Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, u utorak 19. rujna, održan je sastanak projektnih partnera na kojem su predstavljene provedene aktivnosti te je predložen daljnji plan provedbe projekta. Partneri su obišli nove prostore u sklopu OŠ Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom u kojima se nalaze opremljene učionice za matematiku i informatiku, laboratorij kemije, radionica s laserskim i 3D printerima, planetarij i zvjezdarnica. Prostor će uskoro biti stavljen u funkciju provedbe radionica s učenicima i učiteljima. Sve aktivnosti provode se u sklopu provedbe projekta “Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske”. Na sastanku s područja Virovitičko-podravske županije bili su: Martina Bunić (VPŽ), Andreja Dobrostal Šegregur (VPŽ), Tena Silović (VIDRA), Ksenija Vujanović Juras (OŠ Josipa Kozarca Slatina).

Ukupna vrijednost projekta u kojem je nositelj Osječko-baranjska županija, a Virovitičko-podravska je jedan od partnera, iznosi 21.020.771,60 kuna. Ostali partneri u provedbi su: OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozaraca Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjøvik, Norveška te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj „CEDRA“ Split. Uspješnu realizaciju svih aktivnosti osigurat će i suradnici, kao što je SSŠ Antuna Horvata u Đakovu, PMF Zagreb, Hrvatski astronomski savez i drugi. Ovaj projekt financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a vrijeme provedbe je do travnja 2024. godine.Po završetku projekta, planiran je nastavak ovih i sličnih aktivnosti RZC-a PAN HR.

U sklopu projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“, koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021., na području Virovitičko-podravske županije, kojoj kroz ovaj projekt pripada 7.552.786,03 kuna, obnavlja se i rekonstruira potkrovlje u OŠ Josipa Kozarca u Slatini, te uređuje i moderno oprema učionica u OŠ Suhopolje.

Kroz ovaj projekt gdje su brojne aktivnosti za učenike, kojima ćemo jačati njihove STEM kompetencije, kao i učeničke vještine u području IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva, daje se naglasak je na aktivnostima za djecu koja pokazuju pojačan interes za znanstvena područja, u čemu će svakako pomoći testiranje svih učenika četvrtih razreda osnovnih škola na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, a koje će se provesti ove nastavne godine. (www.obz.hr, www.vpz.hr)

Share Button