Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. rujna 2023.

Predstava “Skini masku, otkrij nasilnika” učenicima progovorila o važnosti reakcije na svaki oblik nasilja

Maloljetnička veza, začarani krug nasilja, pitanje reagirati li na zlostavljanje i kako – sve to uprizorili su polaznici Dramskog studija Kazališta Virovitica u predstavi “Skini masku, otkrij nasilnika”, nastale u produkciji Udruge “Pričalica”.

Riječ je o predstavi za koju je suglasnost za provođenje dalo Ravnateljstvo policije RH, u sklopu svojih preventivnih aktivnosti, a koja je u čak tri termina u jednom danu izvedena za školarce u Kazalištu Virovitica. U organizaciji PU virovitičko-podravske, koja je dala podršku mladim glumcima, predstavu je pogledalo nekoliko skupina školaraca, iz Katoličke osnovne škole, Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, Klasične katoličke gimnazije s pravom javnosti te Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici.

Snježana Lančić, iz Udruge Pričalica, kaže kako se predstava tematski, sadržajno i kompleksnošću podudara s trenutkom u kojem se nalazimo. Naglasak su stavili na nasilje u maloljetničkoj vezi, u kojoj djevojka, koja je i sama žrtvom od strane dečka zlostavljača, počinje zlostavljati svoje vršnjake.

Pratimo grupu srednjoškolaca koji idu u isti razred (oko 16 godina). Svi oni su različiti karakteri, koje upoznajemo jednog po jednog i to za vrijeme sata likovne kulture (koristimo unutarnji monolog ). U tom prvom otvaranju “špila” uočavamo učenicu koja ima problem s osobnošću i strahom, a u nastavku priče svjedočimo njezinom manipulativnom i ekscesnom ponašanju do otvorenog zlostavljanja pojedinih učenika, u čemu joj pomaže i njezin “dečko” iz iste škole, a koji ju zapravo brutalno zlostavlja. Krug zlostavljanja obuhvaća i roditelje, čiji obrazac ponašanja preslikava i mladi par u svojoj vezi. Na kraju predstave, svaki sudionik priče govori svojevrsnu poruku, što je on mogao ili trebao učiniti. Pitaju se puno puta: “gdje su sad odrasli” i zaključuju “možda bi sve bilo drugačije”, da je netko reagirao na vrijeme – objasnila je Snježana Lančić.

U predstavi se prati i lik profesorice likovne kulture, koja ima alat za prepoznavanje “duše” ali ga ne koristi. Predstava je inače partnerski dio aktivnosti “Pričalice” istoimenog projekta koji je provodila udruga S.O.S. Virovitica (udruga koja se bavi savjetovanjem, osnaživanjem i podrškom žrtvama nasilja). Bio je usmjeren na prevenciju pojavnih oblika nasilja nad i među mladima putem pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja te podizanje razine svijesti društva inovativnim i kreativnim pristupom o negativnim učincima nasilnog ponašanja u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ana Kratohvil Katić, policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske, kaže kako se djeca, roditelji, pa i nastavnici često nađu u dilemi što napraviti u određenoj situaciji kad saznaju za nasilje.

  • Često i ne znaju da su takvi oblici nasilja kažnjivi, zato svi zajedno moramo nastojati edukacijom preventivno djelovati kako bismo spriječili negativne pojave nasilja u svakodnevnom životu djece i mladih. Odavno je potvrđeno da se preventivnim mjerama može umanjiti broj žrtava, a ulaganja u prevenciju doprinijet će sprječavanju kaznenih djela, a time i nasilju među mladima. Žrtve kriminaliteta i nasilja često pate od tjelesnih, ali i duševnih povreda koje ostaju cijeli život. Stoga se društvo zajedno mora proaktivno odlučno suprotstaviti počinjenju nasilja u svakom obliku – rekla je djeci i mladima okupljenima u publiku policijska službenica Ana Kratohvil Katić i pozvala sve da uvijek prijave nasilje i na njega reagiraju.

Tekst, režiju i dramsko-pedagoško vodstvo ove znakovite predstave potpisuje Snježana Lančić, a igraju: Roko Pleša, Tena Feketija, Ena Vidović, Nicole Dukarić / Patricija Bošnjak, Veronika Bartoić, Emma Hudi, Doris Mihaljević, Lukas Debelić Pecive / Stribor Gvojić, Nina Rajnović, Nika Štigleitner, Lucia Knežević. Za atmosferu su se kao ton majstori i majstori svjetla pobrinuli Mario Nađ i Domagoj Garaj.

Projekt je financirao Središnji državni ured za demografiju i mlade, a završio je izvedbom predstave 20. lipnja, 2022. u Kazalištu Virovitica (suradnik na projektu). Svrha je provođenje preventivnih aktivnosti kod školske djece i mladih od 14 do 18 godina (svi 7. i 8. razredi osnovnih škola i sve srednje škole u gradu Virovitici). Predstava je sudjelovala na susretima ASSITEJ (profesionalno vođenih dramskih grupa) u rujnu 2022. godine u Rijeci. Mladi će za djecu i mlade nastupiti još dva puta, 3. listopada, u Slatini.

Predstavu “Skini masku, otkrij nasilnika” moguće je pogledati i na Youtube kanalu Udruge Pričalica. (www.icv.hr, mlo, Udruga Pričalica, foto: Marija Lovrenc, Udruga Pričalica)

Share Button