Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. rujna 2023.

Proslavili su 70 rođendan: Virovitički list je jedina tiskovina na području Virovitičko-podravske županije koja kontinuirano izlazi sedam desetljeća

Kažu „ako se nije zapisalo, nije se niti dogodilo“… Oni su svjedoci vremena već 70 godina. Virovitički list danas je proslavio 70-ti rođendan, a upravo u četvrtak 28. rujna izašao je – 3.388 broj. Jedina su tiskovina na području Virovitičko-podravske županije koja kontinuirano izlazi sedam desetljeća, a među dvadeset su novina koje danas postoje u Hrvatskoj. Uz Virovitički list tu su još dvije medijske platforme, ICV radio i internetski portal www.icv.hr

Virovitički list jedini je lokalni list koji na području Virovitičko-podravske županije izlazi kontinuirano od 1953. godine. Vjerni je kroničar događaja i života jedne sredine, a u četvrtak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici proslavio punih 70 godina. U uskom krugu novinara, suradnika, urednika, kolega i predstavnika Virovitičko-podravske županije predvođenih virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem sa suradnicima, gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom sa suradnicima i načelnicima općina, Hrvojem Milerom (Špišić Bukovica) i Goranom Doležalom (Suhopolje), bivšim i sadašnjim novinarima i urednicima, prisjetili su se sedam desetljeća stvaranja ovog lokalnog lista koji je danas među dvadesetak u Hrvatskoj koji još opstaje na tržištu, a u četvrtak je izašao njegov 3.388 broj.

Podsjećamo, prvi broj izašao je 29. rujna 1953. godine, uoči izbora za grad i kotar Viroviticu. Uključivao je i suradnike iz različitih društvenih segmenata kako bi uz pregled najvažnijih događaja donosio i rubrike s lirskim reportažama, književnim djelima, književnom i kazališnom kritikom, sportom, dječjim radovima, stripom, kolumnama, odnosno kroniku jedne sredine i njenog života.

Od gospodarskih, poljoprivrednih, političkih, društvenih i sportskih tema, preko umjetnosti, kulture, znanosti i istraživačkih tema, Virovitički list je danas i jedan od rijetkih lokalnih listova u Hrvatskoj.

  • S obzirom na modernizaciju, drago mi je da se jedan lokalni list može pohvaliti i reći da slavi 70 godina svog postojanja. Virovitički list je ogledalo svoje sredine već čitav niz desetljeća, a s obzirom na našu tvrtku te radio i portal, nalazimo se ‘u problemu’ jer smo kao medij s tri medijske platforme sami sebi konkurencija. Zato smo s Virovitičkim listom morali odabrati svoj put, kako bismo ostali  čitani i traženi. Danas izlazimo na 40 stranica u nakladi većoj od 2.000 primjeraka, koji se besplatno dijele diljem VPŽ. Teme koje pokrivamo su svakodnevna događanja, različiti tematski i istraživački članci, a pokrivamo sve segmente društva s naglaskom na kulturu i naše ljude. Dnevni ritam ostavili smo za portal i radio, a u novinama se bavimo ljudskim pričama jer smatramo da je zadaća lokalnog medija pisati o lokalnim ljudima i njihovim postignućima budući da moramo biti kroničari sredine i prezentirati ljude koji istu stvaraju – istaknula je Marija Lovrenc, urednica Virovitičkog lista i dodala:
  • Glavni nam je cilj opstanak. Sada izlazimo svaki drugi tjedan zbog visokih troškova, a novine sami distribuiramo. Želja nam je “feedback” čitatelja, da nam kažu što oni žele te što je bitno poboljšati kako bismo bili još bolji. Neću pogriješiti ako kažem da je Virovitički list danas umirovljenik koji dobro živi i koji je ispunio svoju svrhu. Jedni smo od rijetkih lokalnih listova koji još izlaze i to želimo zadržati. Također, ljepota Virovitičkog lista je ta što je u njemu svatko pronašao svoje mjesto, a tako će biti i ubuduće – rekla je Marija Lovrenc i zahvalila svima koji su svojim radom i suradnjom ostavili trag u Virovitičkom listu, koji ga podržavaju, a ponajviše čitateljima koji i danas ovom lokalcu poklanjaju svoje povjerenje i rado ga čitaju.

Da je ovakva proslava velika stvar kako za grad, tako i županiju, potvrdio je predsjednik skupštine Informativnog centra Virovitica i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

  • Velika je ovo stvar za grad i županiju, budući da slavimo jedino lokalno glasilo na našem području. Bio sam na 50., 60. i sada na 70. obljetnici, imao sam priliku zahvaliti se djelatnicima na trudu i radu, a moja je želja da Virovitički list i dalje ostane isti i da bude kroničar vremena i promjena na našem području. Digitalizacija Virovitičkog lista također je uvelike pomogla, svakome je dostupan i svi mogu vidjeti što se događalo kroz povijest. I dalje je simbol grada Virovitice i vjerujem da će tako i ostati – rekao je Ivica Kirin i čestitao svima koji su ga stvarali i čuvaju za budućnost.

Čestitku povodom proslave 70. rođendana Virovitičkog lista uputio je i župan Igor Andrović.

  • Želim čestitati svima koji su 70 godina radili na uređivanju i izdavanju Virovitičkog lista, brenda grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Malo je tiskovina koje se mogu time pohvaliti, samo je njih 20-ak takvih, koji još izlaze u RH. Neovisno o digitalnom dobu, postoje još uvijek oni koji u ruke vole uzeti papir, a i ja sam među njima. Također, drago mi je za vidjeti što se Virovitički list čita na cijelom području Virovitičko-podravske županije, što objavljuje vijesti iz svakog njezinog kutka i što daje na značaju apsolutno svakom čovjeku s našeg područja – rekao je župan.

Prva odgovorna urednica Virovitičkog lista bila je Jelica Aničić, tadašnja direktorica virovitičke gimnazije, prvi urednik bio je Drago Miletić, a tehnički urednik Stjepan Trstenjak. Do danas se izmijenilo 12 glavnih urednika i urednica u Virovitičkom listu, a jedan od njih je bio i Trpimir Markotić.

  • Virovitica se uistinu može pohvaliti svojim novinarstvom, a sve je krenulo davne 1953. godine prvim virovitičkim novinama čiji je urednik bio Ivan Dobravec Plevnik. Do 1953. izašlo je 35 različitih novina, no Virovitički list je sa svojih 70 jedan od najdugovječnijih listova na ovim prostorima. Ondje sam proveo 42 godine i mogu reći da je bilo i lijepih i manje lijepih trenutaka. Kada se prisjetim onih prvih brojeva u staroj tiskari, trebalo je raditi i po 24 sata na dan kako bi novine stigle na tisak. Bila su to vremena kada smo radili u crnim kutama i prljavih ruku, a danas je to više gospodski posao. Na životu su nas održali čitatelji koji su nas pretili iz tjedna u tjedan. U svojim najboljim vremenima Virovitički list bio je izuzetno čitan, pogotovo zato što nije bilo računala, već su najviše povjerenja ljudi davali upravo novinama. Sjećam se da je tada tiraža bila i oko 6 tisuća primjeraka – istaknuo je Markotić.

Najljepše godine svog života na stvaranju Virovitičkog lista, kako nam je sam potvrdio, proveo je i Ervin Mačković koji je u 92-oj godini života.

  • Najljepše godine života proveo sam upravo na Virovitičkom listu, a posebna su bila druženja i proslave velikih blagdana kada bi se svi zajedno okupili i slavili. Bilo je lijepo unatoč teškom poslu. Mogu reći kako rijetki novinari dožive više od 80 godina, no ja sam imao tu sreću da poživim. Što se samog posla tiče, obrađivao sam sve teme, no najviše sam se bazirao na sport. Kada sam tek počeo raditi u Virovitičaninu, bilo je to 1. rujna 1953. godina, bilo nas je samo dvoje, a u to vrijeme smo, da bi došli do vijesti, morali sjesti na moped pa obići sva mjesta od Pitomače do Voćina – kazao je Mačković.

Uz tiskano izdanje Virovitički list se može iščitavati i putem interneta zahvaljujući digitalizaciji koja je obuhvatila sve brojeve, od početka, 1953. do 2021. godine u vrijednom projektu Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

  • Digitalizaciju Virovitičkog lista započeli smo 2013. godine s prekidima. Prve dvije godine digitaliziran je dio, a 2020. i 2021. godine završili smo s projektom. Digitalizirano je tako 68 godišta, oko 3.000 brojeva i 43 tisuće stranica, a u ovakvom obliku Virovitički list je pogledalo oko 240 tisuća ljudi. Važno je napomenuti kako smo se na taj potez odlučili zbog dostupnosti i zaštite građe, tako da sve što je bilo objavljeno zaštićeno je od zaborava – zaključio je ravnatelj Robert Fritz.

Biti među prvima na mjestu događaja, informirati, educirati, zabaviti, bilježiti život u jednoj “maloj velikoj sredini” i danas je postulat rada Informativnog centra Virovitica i Virovitičkog lista, zahvaljujući kojima ovaj medij ostvaruje svoju svrhu – uvažava povjerenje svojih čitatelja, s kojima zajedno bilježi danas za sutrašnjicu. Kako izgleda presjek rada Virovitičkog lista kroz izložbu naslovnica i stranica, svi zainteresirani mogu pogledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a bogatu povijest i, možda, neku svoju pjesmu, crtež, priču, ostvarenje, poslovni ili privatni uspjeh koji je zabilježen na stranicama mogu potražiti i u njegovoj digitaliziranoj verziji. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak,  Martina Bašić)

Share Button