Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. rujna 2023.

Vlada RH rasporedila 70 milijuna eura lokalnim jedinicama za vrtiće, Virovitičko-podravskoj županiji 1.906.692 eura

  • Ovo je vrlo važna odluka, vrijedna na godišnjoj razini 70 milijuna eura i omogućuje financijsku održivost dječjih vrtića diljem Hrvatske, a osobito u onim jedinicama lokalne samouprave koje imaju najmanje prihode. Na ovaj način pomažemo i tim institucijama, ali, ja se nadam, i roditeljima djece u vrtićima – naglasio je premijer Andrej Plenković prilikom usvajanja odluke o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024.

Ovom odlukom je sada Vlada raspodijelila sredstva lokalnim jedinicama za javne, ali i privatne vrtiće. Inače, u zadnjih šest godina, Vlada RH je, uložila više od pola milijarde eura u izgradnju vrtićkih kapaciteta, a samo na području Virovitičko-podravske županije, izgrađeno je 11 novih dječjih vrtića.

Iznos sredstava, utvrdio se umnoškom djece evidentirane u zajedničkom elektroničkom upisniku u tekućoj pedagoškoj godini, prosječne cijene smještaja po djetetu na razini RH i postotnog udjela od 6,25 do 50 posto utvrđenog Uredbom. Dodatni udio od 15 posto, je predviđen za vrtiće na otocima i brdsko-planinskim područjima.

Ova sredstva, pomoći će u osiguravanju dugoročne održivosti dječjih vrtića te omogućiti poboljšanje dostupnosti i priuštivosti vrtića, omogućiti smanjenje roditeljske participacije u cijeni vrtića, kao i ujednačavanje plaća u sustavu vrtićke skrbi. Ova odluka stupa na snagu od listopada 2023. pa je u Državnom proračunu za ovu godinu osigurano 17,6 milijuna eura, a još 47 milijuna eura osigurano je u 2024. godini.
Koliko koja općina i grad su dobili sredstva, možete vidjeti OVDJE (vlada.gov.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button