Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. listopada 2023.

Održan treći orahovački vinski maraton WINE&RUN prožet vrhunskim vinima, odličnom gastronomskom ponudom i zvucima tamburice

Uz kušanje vrhunskih vina, gastronomsku ponudu slavonskih delicija i zvuke žica tamburica održao se četvrti dio u sklopu manifestacija “Slavonija i Podravina wine not?!”, već svima poznati orahovački vinski maraton, pod nazivom WINE&RUN. Ovo je već treća godina održavanja ovog maratona, a svake godine iznenadi svojom odličnom organizacijom, ponudom i naravno atmosferom koja ostavlja bez daha.

Interes za maraton je bio velik i rasprodan je i ovoga puta u rekordnom roku. Posjetitelja je bilo iz svih dijelova Virovitičko-podravske županije. Karte su se prodavale za 15€, a u cijenu su bili uključeni vinska čaša, tobolac za istu, kabanica, ruksak i voda, kušanje vina na pet lokacija, te na koncu domjenak uz tamburaše.

Uvodno je sve sudionike i s rutom maratona, na mjestu okupljanja kod Stare ložione pozdravila osoba koja je vina poznaje bolje od svih, enologinja Ivana Nemet:

  • Dragi gosti, evo nalazimo se na samoj završnici Wine not-a 2023. sezone. Želim se zahvaliti Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije koja je i u meni prepoznala tu želju i potencijal te pokrenula ovaj projekt koji evo već tri godine napreduje i pokazao se kao izvrstan projekt naše županije, ali i svih Turističkih zajednica koje su bile odlične u realizaciji ovog projekta. Svi su odradili odličnu priču i svojim nas priredbama na neki način približili mjestu iz kojeg dolaze”, rekla je Ivana Nemet ispričavši još anegdotu zašto se u Orahovici zove maraton, odnosno Wine&Run. Kako je istaknula, kao osoba koja je dugo živjela u Orahovici, zna da: “Kad vam Orahovčani krenu pit to stvarno bude maraton, to traje i traje…” – našalila se Ivana.

Riječi dobrodošlice uputio je potom i gradonačelnik Saša Rister, istaknuvši kako je Orahovica idealna za ovakav tip manifestacije:

  • Već treći puta za redom okupljamo se na ovom vinskom maratonu i mogu reći da on prerasta u tradiciju. Ono što nas veseli je činjenica da smo imali tri puta više karata da bi sve prodali u tri dana, ali i ovako s ograničenim brojem karata, mi u gradu Orahovici želimo podići tu jednu turističku priču i grada, a time i županije na viši nivo. Imamo što pokazati, ima se što vidjeti, od vina, krajolika, gastronomije i svega što Orahovica nudi svojom gostoljubivošću – rekao je gradonačelnik te zahvalio svim sudionicima, a pogotovo proizvođačima vina.

Na maratonu je sudjelovala i direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić, a sve je krenulo okupljanjem u Staroj ložioni, nekadašnjoj stanici na Gutmanovoj pruzi, danas Centru za posjetitelje s kušaonom vina, nakon čega je organiziran prijevoz do starta maratona na Jezercu, predjela gdje uspijevaju neka od najpoznatijih vina PP Orahovice. Predstavnici jedne od najvećih hrvatskih vinarija upoznali su sudionike maratone s povijesti svoje vinarije, ponudivši im njihova najbolja vina. Zatim su se maratonci uputili vinskom cestom do Vinarije Patkoš, a sljedeća stanica bio je ranč Team 40 Stable, odnosno destilerija Fructus Kostelac koji su ponudili svoje nagrađivane ginove. Potom je ruta vodila do podruma Iskrenih vina Matković gdje su posjetitelji bili upoznati s pričom o nastajanju ove vinarije, njihovih vina i unikatnih etiketa. Maraton je završio ondje gdje je i počeo, u Staroj ložioni gdje se održao domjenak za sve maratonce uz tamburaše.

Na smo za mišljenje o cijeloj ovoj vinskoj manifestaciji pitali i direktoricu TZ grada Orahovice Lanu Jurkin:

  • Po treći put smo dokazali da je ovaj maraton, a koji organiziramo u suradnji s TZ VPŽ, velika promocija za Orahovicu, njezine vinare i gastronomsku ponudu, a koji vjerujem nikog nisu ostavili ravnodušnim. Karte za maraton, kojih je bilo 70, razgrabljene su u rekordnom roku, već sastavljamo listu čekanja i svake se godine iznenadimo velikom zainteresiranošću za ovaj event. Mi smo prezadovoljni i svi sudionici, a vjerujem da se vidimo i nagodinu. (radioorahovica.hr)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button