Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. listopada 2023.

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici održano smotriranje specijalističkih postrojbi VPŽ

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, u utorak je održano smotriranje specijalističkih postrojbi Virovitičko-podravske županije. Smotriranje je obuhvatilo ukupno 79 pripadnika četiriju specijalističkih postrojbi, odnosno postrojbe za traganje i spašavanje iz ruševina, postrojbe za zbrinjavanje, za traganje i spašavanje u poplavama i za tehničko-taktičku pripremu.

Virovitičko-podravska županija izradila je prvi dokument za procjenu rizika, a upravo na temelju toga određuju se operativne snage koje će odgovoriti u slučaju eventualnih kriza kako bi se moguće posljedice svele na minimum. Utvrđene su također četiri specijalističke postrojbe, za traganje i spašavanje iz ruševina, postrojbe za zbrinjavanje, za traganje i spašavanje u poplavama te za tehničko-taktičku pripremu i logistiku. Svrha je bila popuniti postrojbe ljudstvom, rasporediti zadaće, a nakon toga kreće se s opremanjem i uvježbavanjem – istaknuo je Nožina.

Koliki je značaj spomenutih postrojbi istaknuo je Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije te načelnik Stožera Civilne zaštite VPŽ.

  • U posljednjih nekoliko godina, ali i u nešto bližoj prošlosti, bili smo svjedoci nekoliko katastrofa u našem kraju i iz tih razloga ustrojavamo ove postrojbe, mada imamo i dobru suradnju s našim vatrogascima, policajcima, HGSS-om i Crvenim križem koji nam uvijek stoje na raspolaganju u slučaju bilo kakvih teških situacija. Sukladno donesenim planovima za djelovanje angažirano je 79 osoba, a provodit ćemo i vježbe gdje ćemo se ustrojavati i pripremati za eventualne katastrofe – istaknuo je Klement.

Među spomenutih 79 osoba najviše je vatrogasaca, njih čak 50-tak, što je potvrdila i zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Matea Fras Venus.

  • Specijalističke postrojbe čine sve što smo do sada činili na terenu, a ovo je samo formalnost gdje su sva imena stavljena na papir. S vatrogasne strane, mi kao Vatrogasna zajednica VPŽ svake godine organiziramo veliku vježbu u koju su uključene sve ostale snage, tako će biti i dalje, a također naši se vatrogasci usavršavaju za određena područja što je svakako od velikog značaja u slučaju bilo kakve nepogode – zaključila je Matea Fras Venus. (www.icv.hr, Fotografije: Matej Rajnović)
Share Button