Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. listopada 2023.

Održan Skup stručnih službi sektora zaštite prirode RH, na kojem su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPZ

U Nacionalnom parku Brijuni, održan je XVII. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Javne ustanove Natura Histrica i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni kao domaćina ovogodišnjeg Skupa na kojem su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Skup stručnih službi započeo je obraćanjem sudionicima ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Aljoše Duplića, stručnog voditelja Javne ustanove Natura Histrica, Sandra Dujmovića i glasnogovornice Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, Reanne Brajković Relić.

Moderatorice Skupa bile su Gabrijela Šestani, načelnica Sektora za prirodu i Helena Huljev, voditeljica Odjela za razvoj upravljačkih kapaciteta.

U 3 dana Skupa, održane su 22 prezentacije kojima je sudionicima predstavljen kako rad nadležnog ministarstva, tako i pojedinih javnih ustanova – nacionalnih parkova, parkova prirode, županijskih i lokalnih.

Uz brojne prezentacije, 1. dana Skupa održan je Okrugli stol o obnovi prirode, u kojem su na pitanja sudionika Skupa odgovarali Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Teo Hrvoje Oršanič, ravnatelj Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije, Ana Kobašlić, voditeljica Službe za strateške poslove, Ramona Topić, Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Vesna Cetin Krnjević, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Gabrijela Šestani, načelnica Sektora za prirodu.

2. dana Skupa održan je i terenski obilazak lokaliteta na području Istarske županije, kojim su domaćini predstavili dio svojih zaštićenih područja: dolina Mirne i Posebni rezervat šumske vegetacije Motovunska šuma.
Posljednjeg dana Skupa održana je panel diskusija – Aktualni sat na kojem su sudjelovali Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Josip Hren, načelnik sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti i Gabrijela Šestani, načelnica Sektora za prirodu koji su odgovarali na pitanja sudionika.

Sudionici Skupa su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva u provedbi aktivnosti i rješavanju problema te uspostaviti nove kontakte za potencijalne buduće suradnje u aktivnostima s glavnim naglaskom na zaštiti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske. (virovitica-nature.hr)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button