Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. listopada 2023.

Započeo projekt “Prevencijom do zdravlja VPŽ”: Učenici medicinskog usmjerenja kreću u kućne posjete na području općine Suhopolje

U organizaciji Tehničke škole Virovitica (smjer medicinska sestra/tehničar) i Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, na području općine Suhopolje, od 16. do 31. listopada provodit će se javnozdravstvena aktivnost u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Projekt “Prevencijom do zdravlja VPŽ” predstavljen je u prostoru Tehničke škole i počeo je s provedbom.

  • U ovom projektu sudjeluju učenici Tehničke škole Virovitica, petog razreda smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, a obilazit će stanovnike općine Suhopolje. To nam je izuzetno bitno s obzirom da kroz ovakve vježbe učenici stječu određene kompetencije i komunikacijske vještine koje će im pomoći u budućem zaposlenju. Nadam se da će ovaj projekt zaživjeti i da ćemo nastaviti suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo, budući da već imamo jako lijepu suradnju i s drugim javnozdravstvenim ustanovama u županiji. Mislim da će to doprinijeti i razvoju medicinske struke, a isto tako i sprječavanju različitih bolesti na području županije – rekao je ravnatelj škole Dino Davidović.

Da je riječ o hvalevrijednom projektu, potvrdila je i županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju, Martina Bunić.

  • Kao osnivaču Tehničke škole Virovitica, izuzetno nam je drago i ponosni smo što ova škola, kao jedina na području Virovitičko-podravske županije, ali i prva u Republici Hrvatskoj, provodi ovakav hvalevrijedan projekt. Želimo velik uspjeh svim učenicima, točnije njih 29 koliko ih sudjeluje u projektu i koji će u idućih 12 dana steći praktične vještine i osobno iskustvo na terenu, ali i komunikacijske vještine koje trebaju razvijati kao učenici petog, odnosno završnog razreda smjera medicinski tehničar. Nadamo se da će ovaj projekt biti od velike važnosti i za osobe koje će učenici posjetiti, ali i za njih same u budućem radu nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja ili ako nastave visokoškolsko obrazovanje u svojoj struci – naglasila je Bunić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, dr. Miroslav Venus, istaknuo je važnost projekta u podizanju svijesti o preventivnom ponašanju i nacionalnim preventivnim programima za otkrivanje raka debelog crijeva.

  • Drago mi je da će u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok učenici posjećivati kućanstva u općini Suhopolje kako bi podigli svijest o važnosti preventivnog ponašanja i potrebi za nacionalnim preventivnim programima. Projekt je usmjeren na poticanje sudjelovanja u Nacionalnom preventivnom programu za ranu detekciju raka debelog crijeva, koji ima niske stope odaziva u cijeloj Hrvatskoj. Ovo je prvi, ali ne i jedini cilj kojim smo se rukovodili kako bi učenici potaknuli žitelje da se odazovu na nacionalni preventivni program, a cilj je, isto tako, naglasiti važnost zdravih životnih stilova. Nadamo se da će ovaj projekt povećati sudjelovanje građana i poboljšati rezultate nacionalnih preventivnih programa – rekao je Venus.

O važnosti projekta govorio je i dr. Miodrag Beneš, voditelj službe javnog zdravstva županijskog Zavoda “Sveti Rok”.

  • Ovaj projekt od velike je važnosti za žitelje općine Suhopolje i Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, ali i za učenike koji će sudjelovati u istom. Ovo je jedna od mnogih javnozdravstvenih intervencija županijskog Zavoda za javno zdravstvo i posebno mi je drago što je uključen velik broj dionika iz nekoliko ustanova. Rezultate ćemo analizirati kasnije i naravno, ako budu uspješni, ako se ustanovi da su učenici otkrili dodatne karcinome i da se povećao odaziv, ovu ćemo akciju definitivno predložiti daljnjim službama pri Ministarstvu zdravstva, kako bi projekt zaživio na području cijele Hrvatske. Veliko hvala svima koji sudjeluju u projektu – rekao je dr. Miodrag Beneš.

U sklopu projekta, učenici medicinskog usmjerenja, pod vodstvom mentorica Ivane Marek Đurđević, Ivane Meter Čavarušić i Helene Pintarić, obilaziti sva kućanstva na području općine.

  • Naš zadatak je prvenstveno koordinirati učenike na terenu i biti im podrška u bilo kojem trenutku, a isto tako, odgovarati na njihova pitanja. Vjerujem da će i ljudi imati neka pitanja. Mi smo tu da im pomognemo sa stručne strane i odgovorimo na sva njihova pitanja i potrebe. Ovo će učenicima puno značiti ako jednog dana budu radili na terenu, hitnoj medicinskoj pomoći, patronaži ili u zdravstvenoj njezi u kući. Široki je spektar zanimanja koji obuhvaća rad na terenu medicinske sestre, odnosno tehničara – rekla je Ivana Marek Đurđević.

Ideja za projekt započela je na “kavi s doktorima”, inspirirana uspješnim preventivnim programima na drugim područjima, istaknula je začetnica projekta dr. Sandra Manojlović.

  • Na fakultetu smo imali kolegij koji se zove ‘Zdravlje u zajednici’ u sklopu kojega studenti već desetak godina idu na područje Požeško-slavonske županije, na područje naselja Vetovo, gdje su se ostvarili dosta dobri rezultati što se tiče preventivnog programa. Oni imaju najveći odaziv na preventivne programe. Potaknuta time i na “kavi s doktorima” koja je održana u Virovitici, rodila se ideja da se tako nešto počne provoditi i kod nas. Uz oduševljenje učenika, a kada smo dobili zeleno svjetlo sa svih strana, krenuvši od škole, pa do roditelja, projekt smo predstavili Županiji i uz njihovu veliku podršku danas krećemo s provedbom. Ponosna sam na ovu mladu generaciju koja je s entuzijazmom prihvatila ideju o projektu i terenskoj nastavi koju do sada nisu imali. S veseljem očekujem rezultate ovog projekta i nadam se da će se ovakav oblik nastave i prevencije nastaviti u našoj sredini – zaključila je Sandra Manojlović. (www.icv.hr, Fotografije: Iva Barčan)
Share Button