Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. listopada 2023.

Svečana sjednica u povodu Dana Općine Lukač: “S početnih pet, danas imamo sedamdesetak poduzetnika”

U povodu Dana općine Lukač i njezinog zaštitnika svetog Luke, u prepunom Društvenom domu u Gornjem Bazju, održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Na početku sjednice prisutnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Živković.

  • Ovom sjednicom obilježavamo 30 godina općine Lukač, stoga načelniku Đuri Bukviću te svim djelatnicima Općine čestitam ovu vrijednu obljetnicu. Općinsko vijeće u svom mandatu održalo je 23 sjednica, na kojima je doneseno niz odluka bitnih za boljitak svih mještana naše općine. Zahvaljujem i saborskim zastupnicima Vesni Bedeković i Josipu Đakiću te virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću, koji su nam dosad puno pomogli u realizaciji brojnih projekata – u uvodu je rekao Tomislav Živković.

Dan općine i blagdan svetog Luke žiteljima je čestitao i načelnik Đuro Bukvić osvrnuvši se na proteklih 30 godina općine, rekavši kako se iz današnje perspektive vidi vrijednost ustroja ove vrste lokalnih samouprava.

  • Mnogi prigovaraju na broju općina, gradova i županija u Hrvatskoj. Međutim, da nije bilo općine Lukač kao takve, ne bismo ostvarili većinu projekata. Na području naše općine poboljšana je komunalna infrastruktura izgradnjom cesta, puteva, nogostupa, dijelom kanalizacije i mjesnih domova. Vjerujem da će se iduća svečana sjednica održati u novootvorenom Mjesnom domu u Lukaču. Od početnih pet danas je broj poduzetnika porastao na sedamdesetak, kojih ima u gotovo svim naseljima naše općine. To samo potvrđuje da imamo budućnost i da u izgradnji idemo i dalje – poručio je načelnik Đuro Bukvić.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

  • Kontinuitet rada načelnika Đure Bukvića kroz pet mandata pokazuje što se može napraviti u jednoj općini. Veliko značenje za razvoj cijelog ovog područja imat će izgradnja brze ceste Virovitica – Zagreb. Počeli su radovi od Virovitice do Špišić Bukovice, ali i s druge strane od Bjelovara. Završetak brze ceste predviđen je za 2027. godinu, što će dati dodatni poticaj razvoju cijelog ovog kraja – rekao je Ivica Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović čestitao je Dan općine svim žiteljima općine te naglasio važnost općina u ustroju.

  • Razvoj općine Lukač u posljednjih 30 godina samo potvrđuje opravdanje općinskog ustroja u Hrvatskoj; na njihovim područjima realizirano je niz projekata. Time su općine podigle kvalitetu života svojih žitelja. Općina Lukač može biti primjer svim ostalim općinama, ne samo na području naše županije, već cijele Hrvatske. Napredovala je Općina Lukač u gospodarskom, javnom i društvenom životu. Danas ima sve što jedna općina treba imati. Županija je razvijena onoliko koliko je razvijena svaka općina, pa se zajednički trudimo realizirati strateške projekte – dodao je župan Igor Andrović.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić pridružio se čestitkama te naglasio kako je općina Lukač mjesto u kojem svi kao zajednica doprinose gospodarskom, kulturnom i društvenom razvoju.

  • Sve općine u Republici Hrvatskoj nose razvoj i napredak, ako su na njihovom čelu ekipe koje pišu programe i koje u zajednici sa Županijom i državom rješavaju sve probleme. Ovdje je načelnik Đuro Bukvić, kao karizmatična osoba na čelu tog tima. Nadam se da će tako nastaviti i u budućnosti. Danas ima prostora i mogućnosti realizacije projekata novcem iz europskih fondova. Tako se mogu uskladiti standardi Republike Hrvatske s ostalim europskim zemljama. To se treba iskoristi. Vlada Republike Hrvatske također skrbi o razvoju svih područja nastojeći pomoći ravnomjernom razvoju – zaključio je Đakić.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Marijo Klement, načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal, načelnik Općine Gradina Josip Vučemilović Jurić, župnik Mario Mesić, ravnatelji i direktori tvrtki i ustanova, kao i predstavnici udruga s područja općine Lukač.
U sklopu svečane sjednice uručena su javna priznanja zaslužnima za postignuća kojima su pridonijeli razvoju ili promicanju značaja općine Lukač. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky. Učenice petog razreda Tena Blažević i Petra Kubin četveroručno na klaviru odsvirale su skladbu Edwarda Elgara „Salut D’Amour“, dok je učenik šestog razreda Lovro Blažević na harmonici izveo skladbu hrvatskog skladatelja Davora Bobića „Jutarnji proljetni pjev ptica“. (www.icv.hr, ms, Fotografije: Matko Bajan)

Share Button