Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. listopada 2023.

Prezentirajući sakralnu kulturnu baštinu Franjevačkog samostana u Virovitici, predstavljen je Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu

U samostanskoj blagovaonici Župne crkve sv. Roka i Franjevačkog samostana u Virovitici, predstavljen je Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu. Kalendar kroz 12 mjeseci predstavlja sakralnu kulturnu baštinu Franjevačkog samostana u Virovitici, s posebnim naglaskom na barokne ovalne slike iz 18. stoljeća s motivima franjevačkih svetaca iz samostanske blagovaonice koja datira iz 1767. godine.

Uz fra Ivicu Jagodića, gvardijana Župe sv. Roka i Franjevačkog samostana u Virovitici, prezentaciji je između ostalih, nazočio zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, Antonio Požežanac iz tvrtke Grafiti Becker…

  • Ovo je prvi ovakav katolički kalendar, kao poticaj da iz dana u dan, živimo u vjeri. Ovo je jedan lijepi katolički i reprezentativni primjerak koji zaslužuje grad kao što je Virovitica. Ima prekrasnu crkvu i Franjevački samostan i ovo je jedan način prezentiranja našeg blaga – naglasio je gvardijan Župe sv. Roka fra Ivica Jagodić.

Ovu inicijativu, pohvalili su i zamjenik župana Marijo Klement, kao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, te ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.

Franjevačka blagovaonica u Virovitici središnje je okupljalište redovnika na blagovanje. Urešena je ovalnim slikama, uljima na platnu, koje svojim sadržajem korespondiraju s namjenom prostorije. Tu je prije svega, na čeonoj stijeni prikaz Posljednje večere, zatim slijede ovalne slike s lijeve i desne strane: Bezgrješne Djevice Marije i Svetog Josipa, Svetog Franje Asiškogi sv. Antuna Padovanskog, svetog Bonaventure i sv. Paškala Baylonskog, te svetog Ljudevita, franjevca i svetog Ljudevita, trećoredaca.

Na svodu nalaze se slike Franjevački grb, Sveti Rok, Presveto Trojstvo, Sveti Franjo i Sveti Dominik. Sve slike izradila su braća franjevci Damjan Bittner i Luka Auleidner 1767. godine. 

Izdavač kalendara je Franjevački samostan Virovitica. Fotografije potpisuje Kristijan Toplak, izuzev za prosinac, koji je djelo Saše Pjanića. Dizajn i layout djelo je renomirane virovitičke tvrtke Grafiti Becker d.o.o., Virovitica. Kalendar se može nabaviti u Župnom uredu crkve sv. Roka, po cijeni od 3,00, dok je cijena jednolisnog kalendara 0,50 eura. (www.vpz.hr, www.franjevci-vtc.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button