Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. listopada 2023.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac: Virovitičko-podravska županija je primjer razvoja cjelogodišnjeg turizma, oduševilo me sve što ste napravili

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravila je u ponedjeljak u Virovitičko-podravskoj županiji u radnom posjetu u kojem su je pratili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasna Abramović…

Na kraju radnog posjeta ministrica je obišla najveći županijski turistički projekt, uređenje Turističko-rekreacijskog centra ”Jezero-Hercegovac-Ružica grad” u Orahovici, gdje je naglasila kakao je oduševljena ovom županijom koja ima veliki potencijal i svime što je do sada napravila.

  • Virovitičko-podravska županija ima niz lokaliteta kulturne baštine koji su predivni, priča o plemićkoj ruti, edukacijski centri, rijeka Drava pa i ovaj veliki projekt na Orahovačkom jezeru, su iznimno značajni za cijelu Virovitičko-podravsku županiju čime i mi dobivamo iznimno važan motiv za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Imali smo danas i sastanak na temu novog Zakona o turizmu koji po prvi puta omogućuje, kroz Fond za turizam, ulaganje i sufinanciranje upravo projekata na kontinentu i razvoj cjelogodišnjeg turizma. To je ono što Virovitičko-podravska županija radi. To i je naš cilj, imati zaposlenje u turizmu tijekom cijele godine, ravnomjerno regionalno razvijen turizam te razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Lijepo je reći da je glavni motiv dolazaka u ovu županiju bogata kulturna baština, ali svakako i aktivni turizam što možemo vidjeti i iz ovog orahovačkog projekta koji je definitivno projekt budućnosti kontinentalnog turizma – zaključila je ministrica Brnjac.

Župan Igor Andrović naglasio je kako su ministrici prezentirani svi projekti koji su obilježili i koji obilježavaju županiju u proteklom i ovom periodu.

  • Najveći projekti započeli su prije deset godinu kada smo ušli u EU i počeli povlačiti europska sredstva čime smo i napravili najveće i najznačajnije turističke projekte. U samo nekoliko projekata uloženo je preko 500 milijuna kuna i to za revitalizaciju kulturne i prirodne baštine te edukacijske centre koji će biti nositelji turizma naše županije, uz dva naša UNESCO parka, Park prirode Papuk te zaštićeno područje Mura-Drava-Dunav. Sve to donosi nam svake godine sve veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, a sve više se povećava i broj noćenja – rekao je Andrović.

Istaknuo je, kako je Virovitičko-podravska županija u proteklim godinama dosta ulagala u javnu turističku infrastrukturu gdje su nositelji projekata bili Županija, gradovi i općine.

  • Ono što nam je u interesu i cilju je zavrišti svu tu javnu infrastrukturu što očekujemo iduće godine kada bi počeli davati potpore privatnicima koji razvijaju turizam i privatne smještajne kapacitete, jer smo vidjeli da se za to pokazuje veliki interes – rekao je Andrović.

Na kraju se obratio gradonačelnik Orahovice Saša Rister prezentirajući tijek najvećeg županijskog turističkog projekta.

  • Lijepo je danas biti domaćin u Orahovici, na Orahovačkom jezeru gdje možemo pokazati uspješnu realizaciju ovog našeg velikog projekta. Dakle, od četiri dijela, od koliko se ovaj projekt sastoji, tri smo već uspješno završili. Izgradili smo sanitarne čvorove, uredili sportske terene te izgradili 14 bungalova s 28 smještajnih kapaciteta. Sada nam je još samo u završnoj fazi onaj najveći dio, a to je izgradnja Edukativnog centra. Realizacijom ovog projekta mi ćemo u gradu, odnosno na Jezeru, imati ukupno 80 smještajnih kapaciteta, od čega 52 ležaja u Edukativnom centru i 28 ležajeva u bungalovima – zaključio je Rister. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button