Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. listopada 2023.

Orahovica – mali grad za dobar život: Poduzetnički inkubator je pun, širi se kapacitet dječjeg vrtića, gradi se tržnica, uređuje se kompleks Jezero – Hercegovac – Ružica grad

Uz trasu brze ceste koja se gradi od Virovitice prema Špišić Bukovici, koja će ovaj dio Hrvatske spajati s Bjelovarom i Zagrebom, Orahovica je najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji. Privode se završetku radovi na najvećem projekta Grada – uređenja kompleksa Jezero – Hercegovac – Ružica grad.

Uz sportske terene, bungalove, turistički vlakić koji će prometovati od središta prema Orahovačkom jezeru, bit će ovdje suvremeno odmaralište za djecu, novih 108 ležajeva, što će Orahovicu dodatno potvrditi kao turističku perjanicu županije. Vrijednost projekta veća je od 81 milijun kuna i jasno da će on promijeniti sliku i grada i ovog dijela Hrvatske.

Orahovica je dugi niz godina jedna od perjanica turizma na području Virovitičko-podravske županije. Brojne manifestacije, ali i bogata tradicija, kulturna baština, trasirale su joj taj put. Ovdje se godinama ulagalo, a ulaže se i dalje u turistički i gospodarski razvoj – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Kao što raste broj obrtnika na području cijele županije, tako raste i u Orahovici. Otvorena je nova poduzetnička zona, na čijem je početku Poduzetnički inkubator VPŽ-a, izgrađen europskim sredstvima, u kojem se danas traži “slobodno mjesto”.

  • Županija u njemu, kao i u našim poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini i Pitomači, plaća smještaj poduzetnicima početnicima, dajući im tako vjetar u leđa kako bi opstali na tržištu. Naši su inkubatori puni i to pokazuje poduzetničku inicijativu na ovom području – dodaje župan Andrović.

U skoroj budućnosti Županija planira ovdje novu osnovnu školu, a trenutačno se dograđuje dječji vrtić.

  • U njemu će biti 153 djece. Sva djeca koja su na listi čekanja naći će mjesto u njemu, a usto ćemo zaposliti i dva odgajatelja – kazuje Saša Rister, gradonačelnik Orahovice, grada koji je ove godine proslavio 795. rođendan i koji se ponosi obližnjim Papukom, Ružica gradom…

Orahovica je grad poznat i po “Orahovačkom proljeću”, ali i Ferragosto jamu, festivalu koji u kolovozu okuplja najbolje od najboljeg urbane scene Hrvatske i okolnih zemalja. Ovdje nastaje jedan od najboljih ginova u svijetu, onaj nagrađivanog Krešimira Kostelca, koji je s najvišim ocjenama osvajao meridijane od Tokija do Londona. Kažu kako ovdje raste najbolja frankovka u Hrvatskoj, u svakom drugom dvorištu nasad je lješnjaka.

Po povučenim sredstvima četvrti su grad u Hrvatskoj, gleda li se statistika po stanovniku, a prema podacima koje je na temelju konsolidiranih proračuna objavila FINA.

Vrtić se gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede, a radovi će završiti do kraja mjeseca. Dosad je na području županije izgrađeno deset vrtića, a ovo će biti jedanaesti, u gradu blizanaca.

Malo dalje od vrtića niče nova tržnica. Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema dalo je za nju 4 milijuna kuna, a ostatak do punog iznosa od gotovo 6 milijuna kuna izdvojit će Grad.

  • Realizacijom ovog projekta u Orahovici će biti izgrađena nova, natkrivena gradska tržnica s 477,70 m2 korisne površine, WC-om za kupce i integriranom sunčanom elektranom na krovu zgrade za potrebe tržnice. Izgradit ćemo i interni kolni prilaz s 19 parkirnih mjesta te nabaviti opremu i urediti zatvoreni prodajni prostor korisne površine 418,50 m2. Iznimno sam ponosan na ovakve projekte jer to su oni projekti kojima se ulaže u ljude, što je najvažnije, jer cilj nam je ostaviti ljude na ovim prostorima i omogućiti im da normalno žive. No tu ne stajemo, ispred nas je niz “malih” projekata. Niknut će novo malonogometno igralište s umjetnom travom, fitness na otvorenom, započet ćemo i projekt rekonstrukcije javne rasvjete, uređenja nerazvrstanih cesta, ulica, nogostupa po gradu i prigradskim naseljima, uređenje dječjih igrališta i niz drugih projekata – zaključuje Rister.

U središtu grada je i Centar za dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti u Orahovici, gdje već radi dentalni odjel, moderno opremljen te u potpunosti ukorak s novim svjetskim trendovima. U ordinacijama trenutačno svoju kliničku praksu obavljaju studenti završne, 6. godine Fakulteta za dentalnu medicinu. Ovdje će u dvije smjene raditi oko 30 studenata kako bi se svim građanima osigurale stomatološke usluge, od osnovnog pregleda do svih dentalnih zahvata.

  • Ovoga proljeća ovdje je svoje diplome dobilo 20 prvostupnika i 28 magistara fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Ništa nije važnije od zdravlja, a upravo područje grada Orahovice pruža brojne mogućnosti zdravog života i mjesta gdje se ljudi mogu posvetiti svom zdravlju i oporavku. Kada krajem ove godine bude svečano otvoren Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, naš će grad postati slavonski centar kardiovaskularne rehabilitacije. Grad Orahovica nastavit će i u budućnosti još više sredstava izdvajati za zdravstvo jer želimo da Orahovica postane grad koji odiše zdravim životom – zaključio je Rister. (www.glas-slavonije.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button