Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. listopada 2023.

U Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici održana projekcija dokumentarnog filma “Istražitelj”


U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Virovitica, Udruge HVIDR-a Virovitica, studia Foto – As i Veleučilišta u Virovitici, u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, u četvrtak je prikazan dokumentarni film o Domovinskom ratu češkog redatelja Viktora Portela “Istražitelj”.

Film je nastao u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a početkom ove godine premijerno je prikazan na 5. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FIPADOC koji je održan u francuskom gradu Biarritzu. Autorov redateljski prvijenac, koji je prikazan u konkurenciji European Stories, prati bivšeg istražitelja Haškog suda Vladimira Dzuru prilikom njegova povratka na prostore Hrvatske i BiH gdje obilazi mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini.

U filmu se isprepliću Vladimirova sjećanja na njegova dva najvažnija slučaja i osobna svjedočanstva preživjelih, pokušavajući shvatiti u kojem su obliku ratne traume i dalje prisutne u sadašnjosti i kakvu je ulogu međunarodno pravosuđe odigralo u tom procesu, stoji u najavi HAVC-a.

U prvom redu radi se o zločinima koje su počinili srbočetnici u Vukovaru i Sanskom mostu, a retoričko pitanje koje autor postavlja je da li je “haška pravda” imala ikakvo značenje i smisao za one koji su prošli najgore. Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista Vladimira Dzura “The Investigator – Demons of the Balkan War” objavljenoj 2017. godine u Češkoj kao “Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost”.

O ovoj temi na večerašnjoj su projekciji govorili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić te prodekan za razvoj Virovitičkog veleučilišta Rikard Bakan.

  • Iz ovog filma možemo iščitati da nam je svima zadaća doći do istine o Domovinskom ratu, ne samo zbog žrtava i njihovih obitelji, nego da se to ne bi dogodilo i u budućnosti. Svjesni smo da ako ratni zločini ostanu nekažnjeni, postoji latentna opasnost da se slični i ponove. Upravo je stoga ovaj film vrijedan i svakako bi ga svi trebali pogledati i razmisliti – rekao je tom prilikom gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, bs)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button