Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. listopada 2023.

Fotogalerija: Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje proslavilo 110 godina postojanja i rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje proslavilo svojih velikih 110 godina postojanja i rada. Svečanost, koja je održana pod pokroviteljstvom Općine Sopje, započela je budnicom kroz selo, a potom dočekom gostiju ispred Vatrogasnog doma u Sopju gdje je uz taktove Gradske glazbe Virovitica uzvanike svečano dočekala desetina DVD-a Sopje u svečanim vatrogasnim odorama predvođena zapovjednikom Josipom Špoljarićem, a gostima je dobrodošlicu poželio i predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Sopje i DVD-a Sopje Vlado Rastija.

Nakon prijavka zapovjednika DVD-a Sopja Josipa Špoljarića načelniku Općine Sopje Berislavu Androšu, koji je dao dozvolu za polazak svečanog ešalona, domaćini su predstavnike gostujućih vatrogasnih društava i ostale goste poveli prema spomeniku zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana koji je podignut na početku Ulice Vladimira Nazora u Sopju kao podsjetnik na veliki požar u kojemu je 1905. godine izgorjelo pola tadašnje ulice Patoš. Nakon odavanja počasti preminulim vatrogascima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred kipa sv. Florijana, povorka se uputila prema Župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio župnik istoimene Župe, vlč. Stjepan Škvorc.

Svečanu sjednicu DVD-a Sopje u sopjanskom Mjesnom domu, koja je započela intoniranjem državne i vatrogasne himne te odavanjem počasti minutom šutnje svim preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, riječima dobrodošlice otvorio je predsjednik DVD-a Sopje Vlado Rastija koji se tom prigodom zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici VPŽ, a osobito Općini Sopje na potpori njihovom radu.

Zahvalio se i svim vatrogascima DVD-a Sopje na predanom radu te naglasio kako DVD Sopje danas broji 52 člana među kojima je 18 izvršnih članova te 24 operativna vatrogasca koji godišnje odrade oko 15 intervencija, a osim toga sudjeluju na županijskim vježbama, zajedničkim intervencijama i preventivi saniranja šteta od elementarnih nepogoda.

Zahvalio se i kolegama vatrogascima iz ostalih DVD-a u okruženju koji su priskočili u pomoć tijekom elementarne nepogode uslijed koje je prijetila opasnost od poplave na sopjanskom području.

Sopjanski su se vatrogasci do sada uspješno suočavali sa svim nedaćama, od požara, poplava, potresa, a osobito na intervencijama uslijed elementarnih nepogoda, te su kroz čitavih ovih 110 godina davali svijetle primjere požrtvovnosti u čuvanju i spašavanju života svojih mještana i njihove imovine.

Svoje impresije o radu DVD-a Sopje iznijeli su županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus, u svoje i u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, te Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zatim župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te u ime glavnog pokrovitelja proslave 110. obljetnice DVD-a Sopje načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Svi su redom u svojim govorima uz čestitke na 110. obljetnici DVD-u Sopje obećali i daljnju potporu u radu te sopjanskim vatrogascima zaželjeli uspješan rad u narednom periodu uz želju da se u isti uključi što više djece i mladih.

Uz već spomenute uvažene goste, svečanosti su prisustvovali i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, kao i predstavnici DVD-a – Slatina, Voćin, Čađavica, Starin, Vaška i Gornje Predrijevo…

U sklopu svečanosti županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus simbolično je uručila v. d. zapovjedniku Vatrogasne zajednice Općine Sopje Bernardu Štefanoviću par čizama koje je Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije povodom 110. rođendana DVD-a Sopje nabavila za desetinu operativnih vatrogasaca.

Nakon što je prikazan film koji je pripremio zapovjednik DVD-a Sopje Josip Špoljarić, a u kojemu je DVD Sopje u prigodi 110. obljetnice prikazao svoju dugu tradiciju, spremnost i operativnost, uslijedila je svečana dodjela vatrogasnih odličja i priznanja zaslužnim sopjanskim vatrogascima na doprinosu radu Društva, a koje je uz predsjednika Vatrogasne zajednice Općine Sopje i DVD-a Sopje Vladu Rastiju i zapovjednika sopjanske Vatrogasne zajednice Bernarda Štefanovića uručila i županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus. Na kraju su uručene i zahvalnice zaslužnim pojedincima, ustanovama i društvima za uspješnu suradnju i veliki doprinos radu DVD-a Sopje.

Govor zahvale u ime svih nagrađenih održao je zapovjednik DVD-a Sopje Josip Špoljarić nakon kojega je druženje nastavljeno uz prigodni domjenak i sopjanske glazbenike Domagoja Androša, Miška Granjaša i Miroslava Rastiju.

Diplome za poseban doprinos unapređivanju vatrogastva i razvoja zaštite od požara u svojoj sredini i brončane vatrogasne medalje zaslužili su Mato Androš, Pavo Androš, Jozo Grgić, Zvonimir Grgić, Antun Rastija i Mijo Rastija.

Diplome za isticanje osobnom hrabrošću i požrtvovnošću u akcijama gašenja, spašavanja i otklanjanja neposrednih opasnosti po život ljudi i imovine i brončane vatrogasne plamenice zaslužili su Tomislav Grgić, Antonio Krušelj, Ivica Marić, Josip Rastija, Vlado Rastija, Mihael Šipoš, Josip Špoljarić, Slavko Špoljarić i Zlatan Špoljarić.

Priznanja za 10 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su Berislav Androš, Josip Mareković, Marko Sokačić, Tomislav Šantak, Harijeta Špoljarić i David Veriga.

Priznanja za 20 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su Miroslav Grgić, Antonio Krušelj, Ivica Marić, Tomislav Marić, Danijel Rastija, Ivan Rastija, Zvonimir Šantak, Mihael Šipoš, Josip Špoljarić, Zlatan Špoljarić i Bernard Štefanović.

Priznanja za 30 godina u DVD-u Sopje zaslužili su Božo Andrijević, Tomo Brezovčan, Ivan Grgić, Tomislav Grgić, Josip Kolman, Miroslav Kokorić, Željko Marić, Josip Matić, Josip Rastija, Miroslav Rastija, Tomislav Sopjanac, Jozo Šantak, Vjekoslav Veriga i Ivan Karafa.

Priznanja za 40 godina u DVD-u Sopje zaslužili su Daroslav Androš, Zlatko Androš (posthumno) koje je primio njegov sin Hrvoje Androš, Božo Grgić, Antun Marić, Antun Rastija, Ivica Rastija, Vlado Rastija, Slavko Špoljarić, Božo Tomašević i Stjepan Zvonar. Priznanja za 50 godina u DVD-u Sopje zaslužili su Jozo Grgić, Zvonimir Grgić i Mijo Rastija. Priznanja za 60 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su Mato Androš i Pavo Androš.

Spomenice za 10 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su Antonio Krušelj, Miroslav Grgić, Ivica Marić, Tomislav Marić, Danijel Rastija, Ivan Rastija, Zvonimir Šantak, Mihael Šipoš, Josip Špoljarić, Zlatan Špoljarić i Bernard Štefanović.

Spomenice za 20 godina u vatrogastvu zaslužili su Božo Andrijević, Tomo Brezovčan, Ivan Grgić, Tomislav Grgić, Josip Kolman, Miroslav Kokorić, Željko Marić, Josip Matić, Josip Rastija, Miroslav Rastija, Tomislav Sopjanac, Jozo Šantak i Vjekoslav Veriga.

Spomenice za 30 godina u vatrogastvu zaslužili su Zlatko Androš (posthumno) koje je primio njegov sin Hrvoje Androš, zatim Daroslav Androš, Božo Grgić, Antun Marić, Ivica Rastija, Vlado Rastija, Slavko Špoljarić i Božo Tomašević.

Spomenice za 40 godina u vatrogastvu zaslužili su Zvonimir Grgić, Jozo Grgić, Antun Rastija, Pavo Androš, Mato Androš i Mijo Rastija. (www.icv.hr, mf, adf, Fotografije: Dragutin Fišli)

Share Button