Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. studenoga 2023.

Završna konferencija projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, u utorak 14. studenog, s početkom od 11.00 sati, održat će se Završna konferencija projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“, kk.10.1.3.05.0010

Provedba aktivnosti u sklopu projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ (KK.10.1.3.05.0010) završava 15. studenoga 2023. godine, a završetak provedbe projekta bit će obilježen održavanjem završne konferencije koja će se održati 14. studenoga 2023. prostoru Virovitičko-podravske županije kao Korisnika projekta.

Provedba projekta bila je usmjerena na istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe. Istraživane su tako najznačajnije lokacije za koje je prethodnim analizama određeno da su najpogodnije za procjenu geotermalnog potencijala i samim time buduće mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe.
Aktivnosti projekta uključivale su izrade studija procjene geotermalnog potencijala na 4 lokacije:

  • Studija procjene geotermalnog potencijala na području grada Orahovice
  • Studija procjene geotermalnog potencijala na prostoru grada Slatine
  • Studija procjene geotermalnog potencijala na području općine Nova Bukovica
  • Studija hidro-geotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije

Uz istraživanje i izradu studija za 4 definirane lokacije provedba projekta bila je usmjerena i na bušotinu geotermalne vode Virovitica GT-1 (VirGT-1).

Sve aktivnosti povedene su u cilju dobivanja potrebnih podataka i inputa koji su nužni za daljnji razvoj i iskorištenje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije te daljinu prijavu za dodjelu sredstava u svrhu izrade dokumentacije za ispitivanje geotermalnog potencijala u Virovitičko-podravskoj županiji i budućih mogućnosti korištenja geotermalnih izvora za buduće energetske potrebe, a vodeći računa o čimbenicima ekonomskog rasta i društvenog razvoja kao i učincima na okoliš.

Provedba projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ započela je 15. travnja 2019. godine, izrada dokumentacije i provedba projekta finalizirat će se 15. studenoga 2023. godine. Projekt je prijavljen i financirao se u sklopu Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.„ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 304.169,82 eura, od čega 258.544,34 eura iznose bespovratna sredstva. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button