Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. studenoga 2023.

Udruga S.O.S. Virovitica poziva zainteresirane na javnu akciju “Sigurnost i povjerenje za žene”

Udruga S.O.S. Virovitica u ponedjeljak, 20. studenog, organizira javnu akciju „Sigurnost i povjerenje za žene“ na Trgu kralja Tomislava (kod sata) u Virovitici kako bi iskazale solidarnost sa ženama Osijeka nakon ubojstva Mihaele Berak kao i sa svim ženama koje trpe nasilje.
Javna akcija organizirana je u dogovoru sa ženskim organizacijama i inicijativama iz 16 gradova u Hrvatskoj u kojima se također održavaju javne akcije pod istim nazivom. Ovom javnom akcijom Udruga S.O.S. Virovitica podržava inicijativu Kava za ženska prava – inicijativu Udruge Adela jer je slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama.

Javnom akcijom tražimo od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida! Zahtijevamo usvajanje politika i zakona koji će štititi žene od rodno uvjetovanog nasilja, osobito njegove najbrutalnije manifestacije – femicida i strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti – poručili su, između ostalog, organizatori javne akcije. (www.icv.hr)

Share Button