Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. studenoga 2023.

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sudjelovali na završnoj konferenciji Priroda na oku

U hotelu Westin u Zagrebu, održana je završna konferencija Priroda na oku OPPK-a projekta Razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na kojoj su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Nakon pozdravnih riječi, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Aljoša Duplić, održao je prezentaciju Važnost praćenja stanja prirode i razvoja sustava praćenja, a rezultate projekta prezentirala je voditeljica službe za inventarizaciju, vrednovanje i praćenje stanja prirode, Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Petra Rodić.

U nastavku su uslijedile prezentacije o provedbi usluge razvoja programa praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova.

Završna konferencija je okupila stručnjake koji su radili na provedbi projekta te dionike i suradnike iz različitih sektora kako bi se predstavili rezultati projekta, izazovi i zanimljivosti s kojima su se izvođači susretali tijekom provedbe projektnih aktivnosti te značajna postignuća u poznavanju stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova. Kroz projekt su izrađeni novi i revidirani postojeći programi za praćenje stanja ciljnih vrsta i stanišnih tipova iz ukupno 18 skupina.

Cilj ovog projekta je razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova od interesa za EU, što će se postići uspostavom Programa praćenja stanja očuvanosti za najmanje 322 vrste i stanišna tipa, jačanjem kapaciteta dionika Sustava praćenja i izvješćivanja te uspostavom komponente Informacijskog sustava zaštite prirode u djelu koji se odnosi na praćenje stanja očuvanosti. (www.virovitica-nature.hr)

 

Share Button