Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. prosinca 2023.

U Virovitici po prvi put postavljene žive jaslice, velik broj mališana i njihovih roditelja uživalo u scenskom prikazu rođenja Isusova

U organizaciji Grada Virovitice, Turističke zajednice grada i Franjevačkog samostana u Virovitici, ove godine ispred Župne crkve sv. Roka, po prvi su put uprizorene žive jaslice.

U prvom uprizorenju, odnosno prigodnoj predstavi učenika Katoličke osnovne škole u Virovitici, uživali su brojni Virovitičani i posjetitelji iz susjednih općina, a bili su tu i gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac i direktorica Turističke zajednice Tamara Štefanec.

Osim djece koja su utjelovila Svetu obitelj, mudrace, pastire i anđele, u jaslicama su bile i životinje s ranča Metaluna iz Kozica, odnosno dva magarca, ovca i janje koji su cijeli ovaj prikaz učinili još vjerodostojnijim.

Životinje i vlasnica ranča, Mateja Fras Venus, došli su nešto ranije na lokaciju kako bi napravili prilagodbu na novi prostor, ali i kako bi životinje mirno dočekivale posjetitelje.

– Napominjem da su životinje zaista naučene na draganje i prilagođene djeci pa će se nakon prikazanja zainteresirani moći približiti jaslicama, podragati ih i slikati se s njima. Imali smo prošli vikend svojevrsnu probu na adventu u Suhopolju, gdje je čak jedan magarac bio obučen u soba i to je prošlo super, tako da se nadam da će i sudjelovanje u živim jaslicama jednako dobro proći – rekla je tom prigodom Mateja Fras Venus.

Veliko zadovoljstvo brojem okupljenih iskazao je gradonačelnik Ivica Kirin, a više o samoj ideji i organizaciji kazala je direktorica TZ Virovitica Tamara Štefanec.

– U sklopu ovogodišnje manifestacije Prosinac u gradu, došlo je do jedne zaista lijepe suradnje kroz koju smo, na inicijativu virovitičkih franjevaca, odlučili po prvi puta organizirati žive jaslice u našem gradu. Pitaju me ljudi po čemu su ove žive jaslice toliko posebne u odnosu na druge i zapravo se nametnuo vrlo jednostavan odgovor, a to je da su posebne zbog cijele naše priče, odnosno po tome što su se s velikim smiješkom i ogromnom voljom uključili svi dionici što kod nas, nažalost, još uvijek nije čest slučaj i zbog toga nam je srce puno – rekla je Štefanec te naglasila kako će se žive jaslice ‘odigrati’ u pet prikaza.

U organizaciju su se uključili i Kreativna udruga Unikat, Katolička osnovna škola, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, Tehnička škola (smjer medicinska sestra/tehničar), Industrijsko-obrtnička škola, FRAMA – Franjevačka mladež, Zajednica Vjera i svjetlo, Obiteljska zajednica župe sv. Roka u Virovitici, Josip Mudrovčić, Željko Šerepac – Udruga uzgajivača malih životinja “Golub”…

Oduševljen je bio i fra Ivica Jagodić iskazavši veliko zadovoljstvo što su se u samu organizaciju uključili Grad i Turistička zajednica grada Virovitice koji su objeručke prihvatili njihovu ideju o živim jaslicama.

Božić je slavlje u čijem je središtu rođenje Isusa Krista, Sina Božjega, koji je iz ljubavi prema nama došao na ovaj svijet, postao čovjekom i rodio se u siromaštvu betlehemske štalice. Ove godine slavimo 800. obljetnicu od prvih živih jaslica koje je osmislio upravo sveti Franjo, na Božić, davne 1223. godine, naglasio je u svom obraćanju fra Jagodić.

– Iskazati ljubav potrebnima, kroz konkretna djela ljubavi – to je ono što može svatko od nas učiniti. Učiniti dobro djelo bez interesa, bez nekih računica, u ljubavi: tada, dakle, iskazujemo ljubav i prema Bogu. Dok pohodimo pripremljene jaslice, ne zaboravimo se pokloniti malom Isusu u svom vlastitom srcu, te u srcima onih koje nam je Bog stavio na naš životni put – dodao je fra Ivica Jagodić. Više fotografija možete pogledati OVDJE. (www.icv.hr, virovitica.hr, foto: T. Szabo, M. Bašić)

 

Share Button