Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. siječnja 2024.

Načelnik Općine Mikleuš, Robert Grabar: Prioritet nam je most prema Domu zdravlja, a slijedi i uređenje središta Mikleuša

Na području općine Mikleuš živi 1067 stanovnika u pet naselja: Mikleuš, Borik, Čojlug, Četekovac i Balinci. Uz Osnovnu školu Mikleuš u centru općine je i Dom zdravlja, a u naseljima djeluje nekoliko udruga koje okupljaju mještane u slobodno vrijeme.

O projektima koji su odrađeni u protekloj godini, kao i o planovima za godinu koja je upravo započela razgovarali smo s načelnikom općine Robertom Grabarom.

Koje biste investicije izdvojili kao najvažnije u prošloj godini?

U protekloj godini uređeni su i obnovljeni postojeći mjesni bunari u naseljima Mikleuš i Čojlug. Saniran je kolnik u Ulici Antuna Kanižlića u Mikleušu. Izgrađeno je dječje igralište u Mikleušu. Zamjenom drvene stolarije novom PVC stolarijom te bojenjem zidova sanirana je kuća oproštaja u Mikleušu. Započet je projekt izgradnje parkirališta u blizini Doma zdravlja u Mikleušu koji koriste mještani sa šireg područja, a ne samo naše općine.

Što očekuje Općinu u ovoj godini, sukladno planovima i programima gradnje?

Općinskim proračunom te sukladno pripremljenoj projektnoj dokumentaciji imamo spremnu dokumentaciju za četiri projekta. Na prvom mjestu je izgradnja mosta prema Domu zdravlja u Mikleušu. Riječ je o projektu koji planiramo u potpunosti realizirati u ovoj godini. Potom planiramo uređenje središta Mikleuša, uz mjesni park, projekt koji ćemo prijaviti na neki od javnih poziva kako bismo ostvarili pravo na sufinancirana sredstva.

Treba nam i vrtić u Mikleušu. To je projekt za koji je potrebno zatvoriti financijsku konstrukciju. Njegova realizacija predviđena je u naredne tri godine, a početak očekujemo već ove. U Četekovcu planiramo uređenje parka i izgradnju rekreacijskog igrališta. Osim toga, u planu nam je i sanacija kuće oproštaja u Boriku koja će obuhvatiti zamjenu postojeće stolarije i fasadu.

Provodite i određene demografske mjere pomoću kojih Općina nastoji privući i zadržati mještane na svom području?

Mikleuš veći duži niz godina dodjeljuje naknadu za novorođenčad, redovitim studentima odobravamo financijsku potporu, a sufinanciramo smještaj srednjoškolaca u Učeničkom domu, kao i rad Dječjeg vrtića, odnosno Područni odjel Mikleuš. Umirovljenicima su isplaćene uskrsnice i božićnice, koje su u planu i za ovu godinu.

Ove godine u proračunu smo izdvojili sredstva za mjeru kojom mladim obiteljima na području naše općine želimo pomoći u rješavanju stambenog pitanja.

Kako Općina vidi suradnju s lokalnom zajednicom?

Smatram da je suradnja dobra, na zavidnoj razini, posebice sa sportskim udrugama i vatrogasnim društvima, koji su aktivni na području općine i koji okupljaju brojno članstvo.

Kako dugoročno vidite razvitak općine?

Ono što očekujemo je početak realizacije projekta odvodnje i završetak projekta razvoja širokopojasnog pristupa internetu. Zatim je tu zatvaranje financijske konstrukcije za izgradnju dječjeg vrtića u Mikleušu. Naravno, nadamo se boljoj financijskoj situaciji i ostvarenju svih zacrtanih ciljeva koje smo si zadali. (www.icv.hr)

Share Button