Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. siječnja 2024.

Općina Špišić Bukovica nastavlja pomagati mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja: Iznos potpore u 2024. godini povećan za oko 3.000 eura

Potaknuti padom broja stanovništva na području općine Špišić Bukovica, koji je evidentan u posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, Općina Špišić Bukovica donijela je u svibnju 2022. godine Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na svom području.

– U Programu je definirano više mjera za pomoć mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja poput financijske pomoći pri kupnji stambenog objekta, poboljšanju kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju te darovanje građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća – rekao nam je načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler.

Načelnik Miler pojasnio je i demografski cilj ovog projekta.

– Namjera nam je zadržati postojeće stanovništvo te vratiti iseljeno, prvenstveno mlađe stanovništvo. Osim toga, važno nam je poticati povećavanje broja članova obitelji te istovremeno stvoriti uvjete školovanja i rada u mjestu stanovanja – rekao je Miler ističući kao ciljanu skupinu upravo mlade obitelji.

Ciljana skupina, odnosno korisnici mjera iz ovog programa su mlade obitelji, konkretno podnositelj zahtjeva i njegov bračni ili izvanbračni drug, pod uvjetom da jedan od njih nije navršio više od 40 godina života u godini podnošenja zahtjeva za sufinanciranje te da svoje stambeno pitanje rješavaju stjecanjem vlasništva nad nekretninom ili njezinim uređenjem po prvi put.

– Do sada su provedena dva Javna poziva za provedbu mjere darovanja građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća, a na taj poziv se svake godine javila jedna mlada obitelj koja je zadovoljila uvjete Poziva. Jedna kuća već je izgrađena, a druga je u fazi izgradnje – dodao je Miler.

U ovoj godini u planu je ponovno raspisivanje natječaja za mjeru darovanja građevinskog zemljišta, kao i za mjeru pomoći pri kupnji stambenog objekta.

– Tim tragom, nakon provedbe javnog poziva i potpisivanja ugovora, korisnici mogu dobiti iznos od 5.000 eura, a radi se o iznosu koji je izglasan na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u prosincu 2023. godine i koji je za oko 3.000 eura više no što je bio onaj koji je izglasan 2022. godine. Nadamo se da će ovo što radimo pomoći mladim obiteljima da se u ovo turbulentno vrijeme odluče za osnivanje obitelji, naravno na području općine Špišić Bukovica – zaključio je općinski načelnik Hrvoje Miler. (www.icv.hr, bs, Foto/Ilustracija: freepik.com)

Share Button