Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. veljače 2012.

Snježne orahovačke maškare ludo se zabavile, prvu nagradu dobio ”Biker iz Al Quaide” zatvorenik iz grupne maske ”Dvorska garda”

U Orahovici su i ove godine održane ”Orahovačke maškare”. Pred velikim brojem posjetitelja predstavilo se 40-ak maski pod rednim brojevima, što pojedinačno, što grupno, a podaci govore kako je na orahovačkom pokladnom danu bilo preko 300 maskiranih osoba iz Zdenaca, Vukojevaca, Crkvara, Dolaca, Nove i Stare Jošave, Orahovice,… Snijeg nije smetao, plesalo se, pjevalo, ludovalo, a sve je počelo predajom ključa grada ”meštru od maškara” koji je istakao kako je u njegovoj vladavini sve dozvoljeno.

Povorka s maskama prošla je gradskom obilaznicom te središnjom orahovačkom ulicom u kojoj ju je mnoštvo Orahovčana dočekalo i pozdravilo velikim pljeskom, a bilo je tu vila, batmana, vatrogasaca, veselih i ciganskih svatova te posebno atraktivnih slavonskih zvončara koji su predstavili tradicionalno pokladno ruho vukojevačkog kraja. Ovogodišnji krivac i fašnik bio je Mito Korupcija koji je dobio adekvatnu osudu naroda i na oduševljenje svih spaljen uz poruku, ”idi i ne vraćaj se više” ! Zbog vremenskih neprilika završna svečanost održana je u sali bivšeg kina ”Papuk” gdje su podijeljene i nagrade najboljim maskama.

Kako je to u Orahovici već tradicionalno, dječje maske su sve nagrađene, ukupno je bilo 124 dječjih maski i svaka je dobila po poklon. Organizacijski odbor podijelio je nagrade za najsimpatičnije maske iz grupnih maski pa je tako prvu nagradu dobio ”Biker iz Al Quaide” zatvorenik iz grupne maske ”Dvorska garda”, druga nagrada pripala je najveselijoj plesačici iz grupne maske ”Pan Pan plesačice”, a treću je dobila ”Štrumpfeta” iz maske Štrumpfovi.

Stručno povjerenstvo svojim je glasovanjem i bodovanjem izabralo najbolje pa je tako s ukupnih 49,42 boda prvo mjesto i pobjedu na ”Orahovačkim maškarama 2012.” odnijela maska pod nazivom ”Razigrani miševi” iz Orahovice. Drugi su bili ”Vrtni patuljci iz zemlje Rajčula” dok je treće mjesto pripalo ”Slavonskim zvončarima” iz Vukojevaca. Program je nastavljen plesom i druženjem maski, a organizacijski odbor bio je više nego zadovoljan:

-Nismo imali sreće s vremenom, no isto tako nismo htjeli odustati što se pokazalo odličnim. Unatoč stalno jakom snijegu, velik je broj maski i posjetitelja došao u središte grada i salu kina Papuk i to je najveća pobjeda ove manifestacije i nas koji smo učinili sve za organizaciju na visokom nivou. Hvala svim roditeljima prije svega što su doveli svoju djecu po ovakvom vremenu i sjajno ih maskirali, a potom hvala i svima koji su si dali truda izraditi maštovite i atraktivne maske te svim posjetiteljima koji su nas pratili i dali veliku podršku. Iz godine u godinu rastemo i idemo ka ostvarenju naše želje, a to je da imamo najveće i najatraktivnije maškare u široj regiji. – zaključio je predsjednik odbora za kulturno-turističke manifestacije grada Orahovice i orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Sve u svemu, snježne orahovačke maškare ludo su se zabavile i zagrijale srca mnogih smrznutih Orahovčana. (www.orahovica.hr, vg)

Share Button