Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. siječnja 2024.

Virovitičko-podravska županija domaćin je prvog međunarodnog okupljanja rotarijanaca lovaca svijeta u Hrvatskoj: Razgovaralo se i o razvoju lovnog turizma

U organizaciji Rotary Cluba Varaždin, najstarijeg rotarijskog društva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te u suorganizaciji s Virovitičko-podravskom županijom i Hrvatskim lovačkim savezom, u suhopoljskom Dvorcu Janković održana je prva večer prvog međunarodnog okupljanja rotarijanaca lovaca svijeta u Hrvatskoj. Prema riječima organizatora, Virovitičko-podravska županija ima čast biti domaćin ovog događanja upravo zbog svojih kvalitetnih lovišta, pogotovo na Papuku, a posjeduje i veliki potencijal za razvoj lovnog turizma.

– Ono što je bitno i što privlači lovce na područje Virovitičko-podravske županije je to da obilujemo prirodnim bogatstvima, raznovrsnošću flore i faune, a imamo i neke specifičnosti budući da se kod nas mogu pronaći tipično nizinska kao i brdska lovišta, što svakako nudi velike mogućnosti zaljubljenicima u lov. Isto tako, mi smo područje s netaknutim šumama i prirodnim ljepotama, te smo s fondom divljači najbogatiji u Hrvatskoj – potvrdio je župan Igor Andrović izrazivši pritom veliko zadovoljstvo što je kao prvi domaćin ovakvog događanja odabrana upravo Virovitičko-podravska županija.

Također, na području županije postignuti su odlični uspjesi u uzgoju, zaštiti te lovu divljači što se iskazuje u ostvarenom odstrelu jelenske i srneće divljači te divljih svinja, a postignuto je i nekoliko primjeraka visoko ocijenjenih trofeja divljači. Stanje u lovištima, dakako, nudi mogućnost razvoja lovnog turizma, a što bi za Virovitičko-podravsku županiju imalo velik značaj jer daje i druge brojne mogućnosti vezane uz turistički sadržaj.

– Na druženju zajedno sa svojim gostima, koji su stigli iz Slovenije, Austrije i Njemačke podijelili smo neka razmišljanja i planove u budućnosti. Odabrali smo ovo područje jer uistinu obiluje kvalitetnim lovištima, osobno sam bio ovdje već nekoliko puta stoga mogu potvrditi da sam imao samo dobra iskustva, a oduševljenje ne krije niti naših 20-tak gostiju, kako samom županijom, tako i Dvorcem Janković – govori Miroslav Benko, umirovljeni šumar i dugogodišnji rotarijanac.

Podršku ovom događanju došao je pružiti i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor koji je tom prilikom naglasio kako se u RH nalazi gotovo 80 tisuća lovaca, istaknuo je i najstariji lovački časopis koji se izdaje 134 godine bez prestanka, a Savez ima i dva lovišta koja se prostiru na 20 tisuća hektara. (www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)

 

 

Share Button