Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. siječnja 2024.

Zapošljavanje u fokusu: Susret poslodavaca, nezaposlenih osoba, studenata i školaraca na Danima poslova u Virovitici

U Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica održani su Dani poslova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Bila je to jedinstvena prilika za izravan susret poslodavaca, nezaposlenih osoba, studenata te učenika završnih razreda srednjih škola, ali i svih onih koji se žele zaposliti u turizmu i ugostiteljstvu.

Među poslodavcima koji su ponudili mogućnost zapošljavanja bile su već dobro prepoznate i najveće hrvatske hotelske kuće, predstavnici kampova, kao i drugi lokalni poslodavci koji traže sezonske radnike za nadolazeću sezonu. Petnaestak izlagača imalo je tako priliku posjetiteljima prezentirati svoju prepoznatljivost, uvjete rada i ponudu različitih radnih mjesta.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, naglasio je važnost pružanja podrške poslodavcima i nezaposlenim osobama, učenicima, studentima i svim ostalim tražiteljima zaposlenja, promoviranja turističkih zanimanja u cilju jačanja kompetencija i podizanja kvalitete ljudskih potencijala, aktiviranja domaće radne snage kroz stjecanje kompetencija za novo zapošljavanje, zadržavanje postojećeg radnog mjesta u zanimanjima traženim na tržištu rada, stjecanja mikrokvalifikacija, ali i jačanja partnerske suradnje s poslodavcima, obrazovnim institucijama, socijalnim partnerima, udrugama poslodavaca i drugim dionicima tržišta rada.

– Na ovaj način želimo privući i aktivirati što veći broj domaće radne snage, a potražnja je i ove godine izuzetno velika. Hrvatski zavod za zapošljavanje želi biti pouzdan partner poslodavcima i to je ono što redovito naglašavamo. U evidenciji imamo oko 119.000 nezaposlenih osoba, ali i 25.000 oglašenih radnih mjesta što je znak da je potražnja prilično velika. Cilj nam je do turističke sezone osigurati domaću radnu snagu, a nakon toga ćemo biti i potpora kod pronalaska strane radne snage. Unazad dvije godine imali smo sustav koji nije zadovoljavao potrebe hrvatskog gospodarstva. Za 2024. godinu predviđen je gospodarski rast što će otvoriti između 30 i 40 tisuća novih radnih mjesta. Krenuli smo i s ciklusom novih mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu. U mandatu ove Vlade za mjere aktivne politike zapošljavanja uloženo je više od 1,1 miljardu eura, a iste je prošlo oko 260 tisuća osoba. Ove godine pojačane su i usluge kroz vaučere za obrazovanje, a tu su i potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje – istaknuo je Lončar.

Župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo što se Dani poslova ove godine, između ostalih, održavaju i na području Virovitičko-podravske županije.

– Drago mi je što se Dani poslova održavaju u našem Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici. Odlična je ovo prilika da se najuspješniji poslodavci s područja Hrvatske, kada je riječ o turizmu i ugostiteljstvu, predstave nezaposlenim osobama, studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola. Uz desetak hotelskih kuća, ovdje su i velike tvrtke s područja naše županije. Drago mi je da postoji ovako velik interes nezaposlenih osoba, pa čak i studenata koji će uskoro biti na tržištu rada. I mi kao Županija pratimo tržište rada, pratimo koja su zanimanja tražena i razgovaramo svakodnevno s  poslodavcima, s predstavnicima Hrvatske gospodarske i Hrvatske obrtničke komore, stipendiramo deficitarna zanimanja, kako srednjoškolska, tako i ona vezana za visoko obrazovanje. Na taj način pokušavamo proizvesti buduću radnu snagu koja će nakon završetka srednje škole ili fakulteta naći posao prije svega u Virovitičko-podravskoj županiji. Imamo i četiri poduzetnička inkubatora u kojima redovito pomažemo mladim poduzetnicima u njihovim počecima, odnosno kada je to najpotrebnije – kazao je, između ostalog, župan Andrović.

Gradonačelnik Ivica Kirin pohvalio je mjere koje provode Vlada RH, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje, naglasivši i ovom prigodom kako bi Virovitica u budućnosti trebala dobiti najveću poduzetničku zonu u Hrvatskoj, a time i velik broj novih radnih mjesta.

– Zadovoljan sam što se Dani poslova ove godine održavaju u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici. Jedan od ciljeva je i zadržati radnu snagu unutar Hrvatske, povezati nezaposlene, studente i učenike završnih razreda srednjih škola s kvalitetnim i provjerenim poslodavcima. Danas se ovdje predstavlja desetak najvećih hotelskih kuća u Hrvatskoj, ali i velike virovitičke tvrtke. Izgradnjom nove poduzetničke zone u kojoj će se nalaziti raznovrsne gospodarske djelatnosti, planiramo uvelike pojačati i turistički sektor. Na tome radimo punom parom, pregovaramo s investitorima, a glavnu ulogu u rješavanju tog problema trebala bi odigrati buduća brza cesta Virovitica – Zagreb. Nedostaje i visokoškolovanih stručnjaka koji se mahom nalaze u Zagrebu. Brzom cestom bili bi za otprilike sat vremena na svom radnom mjestu u Virovitici što bi uz dobra primanja bio magnet za njihovo privlačenje. Na području grada, prema zadnjim podacima, imamo 933 nezaposlene osobe. Novim mjerama koje najavljuje Vlada, pokušat ćemo zaposliti i tu radnu snagu i na taj način dodatno smanjiti nezaposlenost u Virovitici – rekao je Kirin.

Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica, Hrvoje Belobrk, istaknuo je kako Dani poslova u turizmu predstavljaju prepoznatu dobru formu kod poslodavaca, ali i svih zainteresiranih tražitelja sezonskih poslova budući da se pružila prilika razmjene informacija kroz osobni kontakt i mogućnost direktne prijave za posao. Tom prigodom objasnio je i kako Zavod motivira nezaposlene u potrazi za novim poslodavcem.

– U siječnju ove godine krenuo je novi ciklus mjera koje prezentiramo poslodavcima. Podsjećamo, mjere koje HZZ ima u svojoj nadležnosti su: potpore za zapošljavanje, pripravništvo, potpore i pripravništvo za zelena/digitalna radna mjesta, osposobljavanje na radnom mjestu, potpore za usavršavanje radnika, samozapošljavanje, stalni sezonac, javni radovi… HZZ putem potpora i pripravništva sufinancira trošak bruto plaće u postotku od 40 do 65 posto, ovisno o potpori za zapošljavanje, koja se koristi kao i o ciljanoj skupini kojoj pripada osoba koja se zapošljava. Za osobe s invaliditetom je potpora za zapošljavanje najveća, financira se 65 posto bruto plaće u trajanju od 2 godine. Pripravništvo mladih visokoobrazovanih nezaposlenih osoba iz sektora građevine i odvjetničkih vježbenika može biti u trajanju do dvije godine, a sufinancira se 50 posto bruto plaće i paušalni iznos troška prijevoza – između ostalog, rekao je Belobrk.

Nakon Virovitice, do kraja veljače, Dani poslova održat će se još u šest hrvatskih gradova: Bjelovaru, Osijeku, Vinkovcima, Požegi, Slavonskom Brodu i Sisku. (www.icv.hr, ts, Fotografije: M. Bajan, T. Vincek, M. Bašić)

 

Share Button