Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. siječnja 2024.

Slastičarka Sandra Jadek predstavit će Slavoniju i Virovitičko-podravsku županiju na 2. kulinarskoj IKA olimpijadi u Stuttgartu

U Stuttgartu će od 2. do 7. veljače biti održana IKA Kulinarska olimpijada najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Ovo natjecanje se održava već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih svjetskih kontinenata, a Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada već četiri puta sudjelovala na ovom prestižnom natjecanju.

Na IKA Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu predstavit će se preko tri tisuće natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 60 zemalja svijeta među kojima je hrvatska slastičarka, danas i dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza Sandra Jadek.

Sandra je u Stuttgartu odlučila pokazati Slavoniju u malom. U natjecateljskom dijelu bit će slastice od slavonskih proizvoda, a kompletan stol nosi upečatljiv naziv ”Inati se Slavonijo”.

– Želim zapravo pokazati kraj iz kojeg dolazim, svoju Slavoniju i Virovitičko-podravsku županiju. Poseban je naglasak na našoj županiji jer će stol biti prepun svih vrsta proizvoda od Drave do Papuka. Radit ću slastice u obliku kruške, jabuke, bundeve, kamilice, vrganja, sekvoja s grančicom naše slatinske sekvoje, zatim slasticu kao bobu grožđa, a pravit ću i pralinu pod nazivom ”Slavonski doručak” od kulena, rakije i sira i suhe šljive. Imat ću i slasticu od oraha koji simbolizira naše veliko natjecanje Zlatni orah i orahovački kraj gdje sam započela s kulinarskim natjecanjima u svojoj karijeri. Slastice će imati posebnu priču, naravno sa slavonskim štihom i isključivo slavonskim namirnicama i nadam se da će svijet to znati prepoznati posebno to naše bogatstvo koje nitko nema. To je moj pravi cilj ovog natjecanja, pokazati što Slavonija ima – rekla je Jadek koja će u kategoriji Slastičarska umjetnost, u pojedinačnom dijelu natjecanja jedina u Stuttgartu predstavljati Hrvatsku.

Ovo natjecanje ima značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja ,a zasigurno će naša Sandra imati itekako značajnu ulogu. (www.icv.hr, vg, Foto: Kristijan Toplak)

Share Button