Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. veljače 2024.

Udruga S.O.S. Virovitica ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici obilježila međunarodni pokret „Milijarda ustaje“

Ovo Valentinovo Udruga S.O.S. Virovitica pridružila je Viroviticu globalnom pokretu “Milijarda ustaje”. Ovo je najveća masovna akcija koja ima za cilj okončanje nasilja nad ženama.

Kampanja, koja je pokrenuta na Valentinovo 2012. godine, započela je kao poziv na akciju temeljen na statističkim podatcima da će jedna od tri žene na planeti biti pretučena ili silovana tijekom svog života. Nakon 12 godina pomaci su napravljeni što pokazuje da borba nije uzaludna, ali postoji još puno posla.

Problem nasilja nad ženama neodvojiv je od šireg društvenog konteksta te je povezan s različitim drugim društvenim problemima. Tako je ovogodišnja tema ove akcije “Ustani za slobodu”. Ova tema podsjeća na kontinuirano uskraćivanje slobode i ljudskih prava – silovanja, mržnju, ubijanja, diskriminaciju, eksploataciju, zlostavljanje, ratove, podjele, okupacije i kontrolu nad tijelima, umovima i resursima. “Milijarda ustaje” poziva na slobodu, mir, suosjećanje, povezanost i zajednicu. Činjenica da se “Milijarda ustaje” obilježava na Dan zaljubljenih govori o važnosti brige i suosjećanja za druge. 

Javna akcija koju je organizirala Udruga S.O.S. Virovitica održala se ispred Gradske knjižnice i čitaonice, posjetiteljima su dane informacije o pokretu, podijeljeni su im informativni materijali te su imali priliku na kreativan način izraziti svoju podršku nenasilju i životu u slobodi. Javnu akciju podržao je i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije. (sosvt.hr)

Share Button