Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. veljače 2024.

Viroexpo 2024: Na Veleučilištu u Virovitici održan veliki tematski panel „Geotermalna sinergija – izazovi i mogućnosti“

U sklopu 27. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024., na Veleučilištu u Virovitici održan je tematski panel “Geotermalna sinergija – izazovi i mogućnosti: Vizija i razvoj Virovitičko-podravske županije”. S ciljem okupljanja vodećih stručnjaka, donositelja odluka i predstavnika lokalnih zajednica u zajedničkom istraživanju potencijala geotermalne energije kao ključnog i jedinstvenog resursa za regionalni razvoj, razmatralo se o nizu tema s posebnim naglaskom na Virovitičko-podravsku županiju.

Projekt „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije “ pokazao je da županija leži na geotermalnom bazenu te je na području Čađavice istražnom bušotinom otkriveno da postoji topla voda za geotermalnu elektranu, o čijem je značaju više govorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

 „Uskoro očekujemo izgradnju najveće geotermalne elektrane u Europi snage 20 megavata i to ima veliki značaj za cijelu našu županiju. Prije svega, poticajno je za zapošljavanje ljudi koji će raditi u toj elektrani, ali i za proračun našeg područja. Ono što nam je dalje cilj jest proizvodnja energije, ali i korištenje geotermalnog potencijala i za poljoprivredu, posebice jer smo poznati po plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji. Uz bušotinu u Čađavici, na području Pčelića u Suhopolju trebala bi biti još jedna istražna bušotina za koju vjerujemo da će također pokazati postojanje geotermalnog potencijala što će biti mamac za daljnje širenje istražnih bušotina na području županije“ – rekao je župan Andrović.

Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK istaknula je kako je sada potrebno početi koristiti geotermalnu energiju za proizvodnju druge energije.

U ovoj županiji geotermalni potencijal je jako dobro prepoznat, ali vrijeme je da s riječi „potencijal“ prijeđemo na djela, odnosno na korištenje resursa geotermalne energije u brojne svrhe za koje ona ima svoj tehnološki smisao. Sektor geotermalne energije suočava se s nizom problema i prepreka na svojem putu, posebice u regulativi koja nije adekvatna i mora biti konkretnija. Vjerujem da ćemo uskoro izaći s jednim dokumentom koji će imati sve potrebne smjernice za što kvalitetniji sektor geotermalne energije u Hrvatskoj” – rekla je Šćulac.

Važnost ovakvih skupova naglasio je i Ivo Milatić, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, posebno sada kada je zakonodavni okvir u smislu geotermalne energije završen te su osigurani svi strateški dokumenti kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

„Osigurano je oko 80 milijuna eura, za početak, za sve projekte koji bi bili vezani za lokalnu zajednicu, posebno za toplinarstvo. Ovakvi skupovi, u ovom bazenu gdje su samo na području VPŽ izdane već četiri koncesije i ozbiljno se stvari razvijaju, u interesu su nam svima. Virovitica je mjesto u kojoj ima dosta i biomase, sve se više koristi i solarna energija, a kada se uključi i geoterma, ovakvi skupovi značit će puno za samu promociju, ali i osvješćivanje bitnosti i važnosti korištenja ovakvih resursa energije” – rekao je Milatić.

Na panelu se raspravljalo o geotermalnoj energiji u energetskom okruženju RH, međusektorskoj suradnji, izazovima i prilikama u financiranju geotermalnih projekata te dugoročnoj viziji i strategijama. Panelom se dodatno pružio uvid u aktualni napredak i strategije budućeg razvoja geotermalne energije u Hrvatskoj, ističući njenu vrijednost i jedinstvenost u odnosu na druge oblike obnovljive energije

Panelisti su, između ostalih, bili i Ivica Kirin, gradonačelnik grada Virovitice, Ljiljana Zornjak, voditeljica Službe za razvoj geotermalnog potencijala Agencija za ugljikovodike, Dragutin Domitrović, direktor IGeoPen te Dalibor Janda, načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku pri Ministarstvu poljoprivrede. Panel je organiziran zajedničkom organizacijom HGK Sektora za industriju i održivi razvoj, HGK – Županijske komore Virovitica, Virovitičko-podravske županije i Veleučilišta u Virovitici. (www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button