Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. veljače 2024.

Poticanje interesa mladih za edukacijsku rehabilitaciju: U COOR-u Virovitica obilježen Nacionalni dan ovog perspektivnog zanimanja

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, na Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora, održana je posebna aktivnost koja je imala za cilj motivirati mlade da već sada razmišljaju o svojoj budućnosti i mogućnosti studiranja na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu, smjeru rehabilitacija. Ova inicijativa proizašla je iz Obiteljskog centra podružnice Virovitičko-podravske županije, koji je prepoznao važnost poticanja mladih na odabir ovog perspektivnog zanimanja. Prema riječima Stanislave Đurčević, ravnateljice COOR-a, kroz radionicu s mladima, željelo se istaknuti važnost edukacijskih rehabilitatora te potaknuti interes za ovu struku među budućim studentima.

“U našem Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, edukacijski rehabilitatori igraju ključnu ulogu u pružanju podrške našim korisnicima, kako u obrazovanju tako i u rehabilitaciji. S obzirom na deficit ovog stručnog profila, želimo potaknuti mlade da razmotre ovu perspektivnu karijeru, posebno putem Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Sadašnji nedostatak edukacijskih rehabilitatora u našem Centru iznosi barem 7 stručnjaka, a potreba za njima je sve veća, ne samo kod nas nego i u cijeloj Slavoniji” – istaknula je.

Nedostatak edukacijskih rehabilitatora pokušavaju nadoknaditi angažiranjem nestručnih zamjena, no ističu kako to nije dugoročno održivo rješenje.

“Često se javljaju drugi profili koji preuzimaju uloge edukacijskih rehabilitatora, što dodatno otežava situaciju. Na tržištu rada trenutno nema dovoljno dostupnih pomagačkih struka, što predstavlja izazov ne samo za nas, već i za mnoge druge ustanove” – objašnjava ravnateljica.

Tamara Sadlosvki, stručna radnica i edukacijska rehabilitatorica u Obiteljskom centru Virovitičko-podravske županije, ističe da je zanimanje edukacijskog rehabilitatora postalo sve popularnije među mladima. Smatra da postoji velik interes za ovu profesiju, no ističe problem nedostatka edukacijskih rehabilitatora na tržištu rada.

“Smatram da zainteresiranih za ovu struku ima mnogo, no ključni problem je nedostatak mjesta na fakultetima. Ovo zanimanje postaje sve traženije među mladima, slično kao i logopedija. Međutim, kako potreba za uslugama edukacijskih rehabilitatora raste s povećanjem broja djece s teškoćama u razvoju, potrebno je povećati kapacitete obrazovnih institucija kako bi se osiguralo dovoljno stručnjaka za zadovoljenje potreba na tržištu rada” – objašnjava T. Sadlovski.

Na radionici su sudjelovali učenici iz različitih škola, uključujući Tehničku školu Virovitica smjera medicinska sestra/tehničar, Katoličku klasičnu gimnaziju te Gimnaziju Petra Preradovića Virovitica. Kroz različite aktivnosti poput prezentacija, dijeljenja iskustava iz prakse, kviza i upoznavanja s volonterskim programima, učenici su imali priliku detaljno upoznati ovu struku. Imali su mogućnost čuti iz prve ruke kako je to biti edukacijski rehabilitator te saznati sve što ih zanima o ovom zanimanju.

Laura Ribić, učenica gimnazije Petra Preradovića, smatra ovu radionicu i inicijativu vrlo korisnom za maturante, osobito jer mnogi od njih još uvijek nisu sigurni što žele raditi u budućnosti.

“Razmišljala sam o tome koji fakultet želim upisati, a među opcijama se našao i edukacijsko-rehabilitacijskog fakultet. Kada sam saznala da u Centaru za odgoj i obrazovanje rehabilitiranih u Virovitici postoji mogućnost volontiranja, shvatila sam da bi mi to moglo donijeti dodatne bodove za fakultet. Tako sam počela volontirati u vrtiću i zaista mi je jako lijepo. Djeca su predivna, uvijek nasmijana i vesela” – govori nam Laura ističući divnu atmosferu s djecom koja su ju potaknula da shvati kako želi raditi s djecom u budućnosti. 

Vrijedno iskustvo volontiranja u COOR-u stječe i Dorotea Hodak, također učenica iste gimnazije, koja dijeli slična iskustva i osjećaje.

“Prijateljica i ja smo razmišljale o upisu fakulteta i edukacijska rehabilitacija nas je privukla. Nije baš lagan posao, ali htjele smo što više saznati o tome i steći neko iskustvo kako bi znale je li taj posao za nas. Za sada nam se sviđa, osobito zbog toga što smo u vrtiću, igramo se s djecom, hranimo ih, idemo s njima na igralište te učimo o njihovim stanjima” – ističe Dorotea koja se osim u edukacijskoj rehabilitaciji pronašla i u zvanju odgajateljice. (icv.hr, žđl)

Share Button