Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. veljače 2024.

U subotu, 2. ožujka u Višnjici održat će se 6. Međunarodno natjecanje slastičara “Zlatni orah”

Udruga kuhara i slastičara grada Slatine i ove godine priprema jednu od najvećih županijskih manifestacija, 6. međunarodno natjecanje slastičara “Zlatni orah” koje će biti održano u subotu, 2. ožujka, u restoranu “Pustara Višnjica” u Višnjici.

Suorganizatori ovog najvećeg slastičarskog natjecanja u Hrvatskoj su Grad Slatina i LAG Marinianis Slatina, generalni pokrovitelj je Virovitičko-podravska županija, dok je stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez.

Ove godine vrijedna udruga organizatora uspjela je čak nadmašiti i samu sebe, naime okupila je najveći broj natjecatelja do sada. Čak 53 slastičara iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske pokazat će svoje umijeće i to 32 profesionalca i 21 učenik strukovne škole.

Manifestacija je zamišljena na način da uz promociju tradicionalnih slavonskih slastica, sudionici iz cijele Hrvatske te drugih zemalja pokažu slastičarske majstorije krajeva iz kojih dolaze, naglasili su predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar i dopredsjednica udruge Sandra Jadek gostujući u programu ICV radija.

“Uložen je ogroman trud u pripremu, već punih godinu, točnije od završetka prošle manifestacije počeli smo pripremati ovu i moram reći da se isplatilo. Hvala svima koji imaju povjerenje u nas i koji su se prijavili, a zasigurno je to i odraz svih dosadašnjih odrađenih Zlatnih oraha u kojima su dali sve od sebe da budu na visokom nivou. Hvala našim suorganizatorima, Gradu Slatini i LAG-u Marinianis, generalnom pokrovitelju Virovitičko-podravskoj županiji te svim donatorima koji su nam puno pomogli. Ovom manifestacijom i dalje želimo promovirati bogatu gastronomiju i ljepote naše županije te pokazati vrijednost i kvalitetu naših majstora kuhače. Na svečanoj večeri predstavit će se i petnaestak restorana iz cijele Slavonije te Bosne i Hercegovine sa svojim specijalitetima i autohtonim jelima svojih područja. Treba svakako reći da će i ove godine stručni ocjenjivački sud činiti članovi Svjetske kulinarske organizacije WACHS, vrhunski kulinarski stručnjaci iz BIH, Srbije i Slovenije predvođeni slovenskim masterchefom Almom Rekič” – rekao je Šafar.

Sandra Jadek pojasnila je tijek natjecanja i kategorije u kojima će se sudionici natjecati.

“Glavna namirnica je i dalje orah, a učenici strukovnih škola ove godine po prvi puta neće pripremati tortu nego žarbo kolač i sva priprema bit će na licu mjesta. Profesionalci se natječu u dvije kategorije, pripremi torte od oraha te skulpture od šećerne mase. Po prijavama je vidljivo da smo okupili doista ponajbolje majstore slastica iz zemalja regija i bit će zasigurno zanimljivo i itekako što za vidjeti i okusiti” – rekla je Jadek.

Natjecanje počinju već od 9 sati ujutro pripremom žarbo kolača učenika slastičara, a sve skupa uz ocjenjivanje potrajat će do kasnih poslijepodnevnih sati, dok je proglašenje najboljih i svečana večera u 19 sati. (www.icv.hr, vg)

 

Share Button