Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. ožujka 2024.

U Špišić Bukovici održana prva županijska izložba goblena, Jurišić: Ova izložba dar je svim ženama i način oživljavanja tradicije

U Hrvatskom domu u Špišić Bukovici, pod pokroviteljstvom Općine Špišić Bukovica i uz potporu Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije, otvorena je prva županijska izložba goblena pod nazivom “Neka nova priča”. Domaćini, članovi Udruge umirovljenika Špišić Bukovica, kao i šest umirovljeničkih udruga s područja VPŽ, ali i susjednih županija ovu su izložbu poklonili ženama na dar kako bi na najljepši način obilježili Međunarodni dan žena.

Na izložbi se s oko 100 radova predstavilo 25 autora, članova udruga Matija Gubec (Virovitica), Pitomača, Milanovac, Suhopolje i Špišić Bukovica, a pristiglo je i nekoliko pojedinaca iz Valpova, Virovitice, Bušetine, Đurđevca i Podravskih Sesveta.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, svečano je otvorio izložbu istaknuvši važnost čuvanja tradicije i umjetnosti poput izrade goblena.

„Ova izložba je prilika da se cijeni i promiče vrijednost ručno izrađenih umjetnina, te da se obnovi interes javnosti za ovu iznimnu tradiciju. Izrada goblena nije samo važan dio kulturnog naslijeđa regije, već i izraz vještine, ljubavi i predanosti svakog pojedinca koji se bavi ovim zanatom. Također, posebno mi je drago što se ova tradicija i znanje prenosi i na mlađe generacije kako bi se osiguralo da ovaj vrijedan obrt ne izumre“ – naglasio je župan Andrović.

Načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, naglasio je kontinuitet podrške koju Općina Špišić Bukovica pruža ovakvim inicijativama koje promiču lokalnu kulturu i okupljaju zajednicu.

„Ovo događanje nije važno samo za promociju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u regiji, već i za očuvanje tradicije i naslijeđa. Zahvaljujem organizatorima i sudionicima izložbe na trudu i predanosti u očuvanju i promicanju umjetnosti izrade goblena“ – rekao je Miler.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Matice umirovljeničkih udruga VPŽ Antun Han koji je pohvalio trud i angažman svih sudionika, dok je Ivanka Jurišić, predsjednica Udruge umirovljenika općine Špišić Bukovica, istaknula kako je glavni cilj izložbe vraćanje goblena na zidove domova.

„U udruzi gotovo svi imaju svoje goblene i aktivno sudjeluju u njihovoj izradi pa je ovo bila izvrsna prilika za sve članove da se predstave i da na taj način oživimo tradiciju. Ja sam svoj prvi goblen dobila od majke u sedmom razredu što je bila početna točka moje ljubavi prema ovom zanatu. Strast prema goblenima probudila se kada sam se udala i postala majka, a ovu izložbu poklanjamo svim ženama za njihov dan“ – zaključila je Jurišić.

Uz posebnost mnogobrojnih goblena, okupljene je zabavio i pjevački zbor uz glazbenu pratnju Udruge umirovljenika Općine Pitomača.(www.vpz.hr, www.icv.hr, žđl, Foto: A. Zeko)

Share Button