Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. travnja 2024.

Fotogalerija: U OŠ Josipa Kozarca Slatina održana završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

Korak po korak i Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, bit će kao bombonijera. EU, te sredstvima Virovitičko-podravske županije kroz STEM projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, postavljeno je novo krovište i uređeno potkrovlje, opremljeni kabineti, a uređene je i jedna učionica u Suhopolju. Osim toga, ovdje će se testirati nadarenost učenika četvrtih razreda osnovnih škola… Moglo se to čuti na završnoj konferenciji ovog hvalevrijednog projekata, čiji rad će u idućih pet godina, sufinancirati Virovitičko-podravska županija, a o kojem se pohvalno izrazio i župan Igor Andrović.

Naime, u slatinskoj OŠ Josipa Kozarca održana je završna konferencija projekta ”Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, OŠ Josip Kozarac Josipovac Punitovački, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik Norveška, te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

U sklopu spomenutog projekta vrijednog ukupno 21.020.771,60 kuna, a koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. i Državnog proračuna Republike Hrvatske na području Virovitičko-podravske županije, kojoj kroz ovaj projekt pripada 7.552.786,03 kuna, obnovljeno je i opremljeno potkrovlje u OŠ Josipa Kozarca u Slatini te je uređena i moderna opremljena učionica u OŠ Suhopolje.

Cilj ovog projekta je uspostava Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, usmjerenog ka darovitim učenicima u STEM području, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Projekt u trajanju od 21 mjeseca započeo je s provedbom sredinom srpnja 2022. godine, a završio je 14. travnja ove godine.

Na početku svečanosti Završnog događanja projekta ”Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” sve nazočne u holu škole je pozdravila i dobrodošlicu im poželjela zamjenica ravnateljice OŠ Josipa Kozarca Slatina Marina Grundler Hrala.

S nekoliko riječi nazočnima se obratio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji ja na svečanost došao u pratnji svog zamjenika Marija Klementa i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martine Bunić.

  • Uvijek je lijepo biti i na početnim i na završnim konferencijama kada počinje, odnosno završava određeni projekt u našoj županiji. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu i koji su doprinijeli da uspješno završimo još jedan projekt na području naše županije, hvale vrijedan projekt koji se tiče obrazovanja. Kroz ovaj projekt su obnovljene, odnosno rekonstruirane škole u Slatini i Suhopolju, gdje smo prostorima koje su bile dugo prazne namijenili svrhu, a to je STEM područje. Osim uređenja prostora, isti su i opremljeni STEM opremom za svu darovitu djecu koja žele znati više i koja žele biti u STEM području koje je aktualno i u trendu. Uvjeren sam da će učenici koji budu koristili tu opremu ostati ovdje, i u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji, te da će biti budući nositelji gospodarstva u cijeloj Hrvatskoj. Mi ćemo kao Županija nastaviti s održivosti ovog projekta idućih pet godina, gdje ćemo s našim Centrima izvrsnosti omogućiti svoj djeci koja žele znati više da napreduju, da se obučavaju i da budu budućnost Hrvatske – rekao je župan Andrović.

Provedene projekte u školama u Suhopolju i Slatini nazočnima su kroz video projekcije predstavili ravnatelj OŠ Suhopolje Ante Škraba i zamjenica ravnateljice OŠ Josipa Kozarca Slatina Marina Grundler Hrala.

Oduševili su nas u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini klinceze i klinci iz Novog Senkovca koji su uz ravnanje učiteljice Tatjane Granjaš-Kovač zagrijali dlanove nazočnih. No, ovaj aplauz se nije još niti stišao, a uslijedio je drugi u režiji učiteljice Sanje Hmelik i „njezinih malaca” koji su otplesali srednjovjekovni ples. Na kraju su Petra Slačanac i Tena Zrinščak, uz pratnju Filipa Jankovića, predstavile kako Gibonni zvuči u njihovoj verziji. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button