Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. travnja 2024.

Zahvaljujući Vladi RH, potpisan Sporazum o nastavku izgradnje i rekonstrukcije sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u sklopu projekta Aglomeracije Slatina

U prostorijama tvrtke Komrad d.o.o. u Slatini potpisan je Sporazum o nastavku izgradnje i rekonstrukcije sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Slatina“ s odabranim izvođačem radova, tvrtkom Brana d.o.o. iz Virovitice, a svečanosti potpisivanja, između ostalih, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Sporazum su potpisali Slavko Rajnović, direktor tvrtke Brana d.o.o. i Mato Miličić, direktor tvrtke Komrad d.o.o.

Radovi u okviru ovog Sporazuma vrijedni su 29.779.948,57 EUR bez PDV-a. U aglomeraciji Slatina izvest će se nastavak rekonstrukcije i sanacije kanala na postojećom mješovitom sustavu u ukupnoj dužini 4,3 km. Planirani novi sustav prema predloženoj varijanti pored rekonstrukcije i sanacije predviđa izgradnju 57,6 km novih cjevovoda. Uz to se predviđaju 33 crpne stanice i 4 rasteretne građevine (kišna preljeva). Pored ovih osnovnih građevina grade se i prateće građevine kao što su revizijska okna (na gravitacijskim kanalima), odnosno zasunska okna (na tlačnim cjevovodima). Na vodoopskrbnom sustavu sanirat će se cjevovod u dužini od 5,4 km te izgraditi novi cjevovod u dužini od 6,7 km. S obzirom na to da vodosprema „Slatina“ ne osigurava potrebne količine za vodoopskrbu stanovništva, na čestici postojeće vodospreme izgradit će se nova kapaciteta 1000 m3. Ukupno očekivano trajanje izvršenja radova u okviru ovog Sporazuma je do 31. prosinca 2025. godine.

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područje grada Slatine i okolnih naselja: Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac. Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

Direktor tvrtke Brana d.o.o. Slavko Rajnović je izrazio zadovoljstvo potpisanim Sporazumom.

  • – Izražavam jedno veliko zadovoljstvo da smo u natječaju ostvarili najpovoljniji rezultat. Imamo iskustva na aglomeracijama, od aglomeracije Virovitica, Pitomača, Đurđevac, Bjelovar, Koprivnica… Dakle nije nam ovo prvi kontakt s radovima na aglomeracijama. Dosta smo iskusni, imamo kvalitetan inženjerski kadar i zaista ćemo poduzeti sve snage, svu energiju s našim podizvoditeljem da se taj rok, koji je vrlo kratak – i ostvari, naravno uz nužnu suradnju svih sudionika da se taj posao odradi na zadovoljstvo svih – rekao je Rajnović.

S nekoliko riječi obratio se i direktor VGO za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević.

  • – Zadovoljstvo je danas biti u Slatini i svjedočiti potpisivanju ovoga ugovora jer svi znamo da je ovaj projekt u jednom trenutku zapao u dosta velike probleme i svi koji smo za ovim stolom smo izrazili jednu zabrinutost i danas smo sretni da smo ovaj projekt, ovu aglomeraciju opet uspjeli dići na noge i praktično s velikom sigurnošću možemo reći da će ona biti i završena u planiranim rokovima – istaknuo je Kovačević te se zahvalio Vladi RH i resornom ministarstvu koje je uspjelo iznaći načina da ovu aglomeraciju prebaci na financiranje kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti. Zahvalio se i domaćinima Komradu, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini na korektnoj suradnji.
  • – Čestitam potpisnicima što će raditi na ovom projektu i što će se ovaj projekt završiti na dobrobit svih građana Slatine i prigradskih naselja, rekao bih nekoliko tisuća stanovnika koji će se moći priključiti na odvodnju. Drago mi je da je izvođač domaća tvrtka Brana koja ima puno referenci u ovakvim poslovima – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović naglasivši kako je aglomeracija Slatina treći po redu i najveći projekt aglomeracije na području naše županije nakon Virovitice i Pitomače, a sva tri projekta su u vrijednosti više od 120 milijuna eura. (www.radioslatina.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button