Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. travnja 2024.

Općina Sopje je najbolji primjer kako se mogu raditi velike stvari: Otvorili novu cestu, uređuju igrališta, postavljaju pješačke staze, a na svom području imaju farmu kroz koju godišnje prođe 10.000 grla

Općina Sopje je primjer kako se može, kako se i na malenom prostoru mogu raditi velike stvari. Ovdje se n a 1.260 hektara nalazi Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, kao i najveći dio sustava natapanja Kapinci – Vaška II. faza. Oni su u Sopju, dugogodišnjim radom, ove godine dosegli najveći Proračun u povijesti općine, gotovo 2.500.000 eura. Neke od projekata, u ponedjeljak su obišli, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, kao i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, a sve uz nazočnost načelnika Općine Sopje, Berislava Androša.

Obišli su radove na izgradnji ceste, Novačka Đota – Zidine koji su pri samom kraju. Prometnica je asfaltirana, a još se uređuju mostovi uz cestu. Drugi je to po veličini projekt u povijesti općine. Vrijedan je oko 350.000,00 eura, većim je dijelom sufinanciran iz Programa za Slavoniju, Baranju i Srijem.

  • Zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske na odobrenih 265.000,00 eura sufinanciranja za ovaj dugoočekivani projekt – naglasio je načelnik Androš.

Nakon toga, obišli su farmu Branka Perkovića na Zidini. Farma je to za uslužni tov junadi, a velik dio nje, niknuo je uz fondova iz Europske unije. Dokaz je to kako se i u malim sredinama mogu raditi – velike stvari. Kroz nju, godišnje prođe oko 10.000 grla. Trenutno je na farmi 2.300 grla stoke.

Jedan od projekata je i obnova zvonika na kapelici u Kapincima. Projekt je to kojeg u cjelokupnom iznosu od 19.479,50 eura financira Općina Sopje. Krajnji rok za završetak radova je 28. lipnja 2024. godine. Uz novoobnovljeni mjesni dom, te realiziran projekt izgradnje platoa u neposrednoj blizini, radovi na zvoniku kapelice u Kapincima – zdanju koje je vapilo za obnovom, kada budu završeni, doprinijet će još ljepšoj i reprezentativnoj vizuri ovog naselja. Osim toga, dom je središte, gdje se mještani druže i gledaju prijenose sportskih događanja.

U veljači ove godine započeli su i radovi na uređenju zgrade na Nogometnom igralištu ”Luka” u Sopju, koju koristi Nogometni klub Podravac. Kroz projekt vrijedan 79.338,75 eura, a koji je u cijelosti financiran iz proračuna Općine Sopje, bit će izvedeni tesarski i limarski radovi te izmijenjena keramika i stolarija. Ovo je prva faza obnove, a krajnji rok za završetak radova je 31. svibnja 2024. godine. Nedaleko je igralište s umjetnom podlogom, gdje su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković predstavniku NK Podravca predalo donaciju nogometnih lopti.

Osim toga, obišli su i radove na novoj pješačkoj stazi koja se gradi u Ulici kralja Tomislava. Radovi su vrijedni 82.000 eura, a financiraju se sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button