Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. travnja 2024.

U Virovitici održan drugi hrvatski HAWaton, natjecanje u pretraživanju mrežnih sadržaja: Evo tko su pobjednici

U Virovitici se održavao veliki događaj – HAWaton, projekt Ministarstva kulture i medija koji vodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Cilj ovog natjecanja je organizacija aktivnosti diljem Hrvatske u suradnji s narodnim i školskim knjižnicama te srednjim školama. Dolores Mumelaš, knjižničarka iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja vodi projekt, ističe važnost ovog događaja u prikupljanju sadržaja na određenu temu radi stvaranja tematskih zbirki unutar Hrvatskog arhiva weba.

“Natjecatelji, učenici srednjih škola, prikupljaju sadržaj na određenu temu putem Google obrasca, a zatim se ocjenjuje tko je prikupio najviše najtočnijeg sadržaja. Pobjednici dobivaju priznanja, a sadržaj se koristi za stvaranje novih tematskih zbirki unutar Hrvatskog arhiva weba” – objasnila je D. Mumelaš.

Ovaj projekt inspiriran je prošlogodišnjom aktivnošću građanske znanosti u Karlovcu, koja je bila iznimno uspješna. Zato je ove godine natjecanje organizirano u Virovitici, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica te Tehničkom školom Virovitica, čiji su ravnatelji Robert Fritz i Dino Davidović pozdravili učenike te im poželjeli sreću u natjecanju.

Silvija Perić, voditeljica županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, ističe važnost suradnje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Njihova suradnja započela je na stručnom skupu prošle godine, a danas se nastavlja kroz istraživanje značajnih Virovitičana poput Tome Maretića, Ota Horvata i Mirka Danijela Bogdanića.

“Virovitičko područje obiluje poznatim osobama diljem svijeta u različitim područjima koji nisu uvijek prepoznati, te na ovaj način želimo osvijestiti javnost. Oto Horvat je poznat u tehničkim znanostima, Tomo Maretić kao jezikoslovac, a Bogdanić se bavi astronomijom. Želimo potaknuti i najmlađe korisnike da pristupe tim podacima, te će se stvoriti digitalna izložba koju ćemo promovirati” – rekla je S. Perić.

Ovim natjecanjem želi se potaknuti informacijska pismenost među mladima, ali i stvoriti digitalne izložbe koje će biti korisne i edukativne za škole i knjižnice diljem Hrvatske. Informatička pismenost, kao i medijska pismenost, postaju sve važnije vještine, a knjižnice imaju ključnu ulogu u poticanju mladih da kritički promišljaju o sadržaju koji konzumiraju.

Nakon natjecanja, podjela nagrada i diploma pobjednicima održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica gdje su organizatori istaknuli kako vjeruju da će rezultati ovog natjecanja biti korisni za stvaranje trajnih digitalnih zbirki vezanih uz lik i djelo znamenitih Virovitičana, pružajući tako vrijedan uvid u lokalnu povijest i kulturu.

Jedan od pobjednika je Leo Feketija, učenik prvog razreda mehatronike, koji je uspio prikupiti deset urlova, od kojih je devet bilo točnih. Kao nagradu, Leo i ostali pobjednici će primiti bežične slušalice i zvučnik, kao i knjigu. 

Leo je podijelio svoje iskustvo s natjecanja, naglašavajući kako je bilo iznimno zanimljivo i da bi rado ponovio takvo iskustvo. Iako provodi dosta vremena na računalu, ovo je bio njegov prvi put na takvom natjecanju, te je istraživanje linkova istaknuo kao zanimljivu aktivnost.

“Kako bih prikupio što više informacija, koristio sam dodatne ključne riječi poput datuma rođenja, smrti i lokacija poput Virovitice. Bilo je izazovno, ali i zabavno” – rekao je Leo te poručio mladima da je važno stalno učiti i razvijati svoje vještine, jer to omogućava istraživanje, snalaženje i neprestano proširivanje znanja.

Pobjednici na 1. natjecanju srednjoškolaca u pretraživanju javno dostupnih sadržaja s hrvatskog mrežnog prostora su:

  1. Leo Feketija, učenik Tehničke škole, 1. razred, smjer Tehničar za mehatroniku (zbirka Oto Horvat)
  2. Mija Janković, učenica Tehničke škole, 1. razred, smjer Medicinska sestra/tehničar opće njege (zbirka Mirko Danijel Bogdanić)
  3. Ivan Brajković, učenik Tehničke škole, 2. razred, smjer Medicinski tehničar opće njege (zbirka Tomislav Maretić)

Više fotografija pogledajte OVDJE. (icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, GKČ Virovitica)

Share Button