Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2024.

IOŠ Virovitica obilježila Dan planete Zemlje prodajnom manifestacijom presadnica: Bogata ponuda u školskom plasteniku oduševila ljubitelje vrtlarenja

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica održana je prodajna manifestacija gdje su ljubitelji vrtlarenja imali priliku posjetiti školski plastenik i odabrati presadnice cvijeća, povrća i začinskog bilja koje su pažljivo uzgajane i njegovane.

Bogata ponuda od 5000 presadnica uključuje raznovrsno povrće poput rajčica, paprika, krastavaca, tikvica, ljutih papričica, kelja, kupusa i drugih kupusnjača. Također, nude i širok izbor cvijeća – ljetnica, dvoljetnica, trajnica te ljekovitog i začinskog bilja. Prodaja se održavala 15. i 16. travnja pružajući priliku svima koji su željeli obogatiti svoje vrtove ili balkone novim biljkama.

Nastavnica Kristina Horvat Vargović koja već godinama predaje stručne predmete u smjeru cvjećar, istaknula je kako je uzgajanje domaćih sorti povrća i cvijeća te ponuda presadnica, građanima postala tradicija koja se svake godine s veseljem iščekuje.

“Sve je već postalo ustaljeno. Naši građani znaju da imamo kvalitetne presadnice, pa su došli po svoje omiljene biljke. U ovom procesu aktivno sudjeluju učenici smjera cvjećar. Imamo tri razreda i upisujemo 50 učenika” – objašnjava nastavnica.

Uzgoj presadnica zahtijeva mnogo truda i pažnje.

“Svakodnevno zalijevamo biljke, provjetravamo plastenik i brinemo o njihovom zdravlju. Počinjemo sjetvu već u veljači i radimo sve dok ne završimo sa svim presadnicama” – dodaje.

Svoje iskustvo o uloženom trudu i radu u školskom plasteniku podijelila je Karolina Živko iz Virovitice, učenica trećeg razreda cvjećara.

“Radili smo jako puno, praktički od samog početka godine, tjedno je to dva do tri sata. Cijene naših presadnica kreću se od 20 do 50 centi, a novac koji prikupimo namijenjen je za našu udrugu s ciljem financiranja sadnje iduće godine” – kaže učenica Karolina te ističe kako mnogi kupci daju i dodatnu donaciju podržavajući tako njihov trud i rad.

Jedna od velikodušnih kupaca koji su podržali akciju donacijom je Ivana Fosić iz Virovitice. Ivana je odlučila podržati školski projekt kupnjom nekoliko presadnica koje nema u svom domu, ali i dodatnom donacijom.

“Kupila sam smilje, bosiljak i lavandu. To nemam kod kuće, a inače imam svega pa znam kako je raditi i uzgojiti presadnice. Svaka čast učenicima, cijenim njihov trud i rad pa sam zato i dala dodatnu donaciju” – izjavila je I. Fosić.

Zadovoljna kupovinom bila je i Marija Andrović iz Suhopolja koja je također kupila presadnice onih biljaka koje nije sama doma posijala.

“Kupila sam kadulju, lavandu i kadife, biljke koje nisam posijala sama, iako inače volim samostalno uzgajati biljke. Cijene su zaista povoljne u usporedbi s tržnicama” – rekla je M. Andrović. Ovo joj je prvi put da ovdje kupuje presadnice, ali sigurno će se vratiti po još, posebno kada budu imali papriku i rajčicu.

Antonija iz Virovitice iznenađena je kvalitetom presadnica koje su učenici uzgojili te naglašava važnost kontinuiranog rada i učenja. Za nju i ostale građane, ovo je izvrstan primjer kako djeca kroz praksu mogu steći vrijedna znanja i vještine te razviti ljubav prema vrtlarenju.

“Za nas građane je ovo odlično. Samo neka nastave raditi i tako će kod kuće znati. Imam mali vrt i cvijeće, a sada ću probati posaditi smilje i neke druge biljke koje do sada nisam ni vidjela” – izjavila je Antonija.

Ova hvalevrijedna inicijativa imala je za cilj potaknuti svijest o važnosti uzgoja vlastitog povrća i cvijeća te promovirati ekološki osviještene pristupe u vrtlarskoj praksi. Posjetitelji su također imali priliku sudjelovati u besplatnoj edukaciji o uzgoju povrća i cvijeća u vlastitom vrtu. Edukaciju je vodila stručnjakinja za vrtlarenje, nastavnica Kristina Horvat Vargović. Svojim bogatim znanjem i iskustvom, nastavnica je podijelila korisne savjete i trikove kako što uspješnije njegovati biljke kod kuće. (icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

Share Button