Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. travnja 2024.

Virovitički gimnazijalci kreirali aplikaciju zamjene.hr koja može poslužiti svakoj školi u Hrvatskoj: Digitalnu oglasnu ploču već koriste svi profesori i učenici u školi

Kristijan Gregorić i Mato Osman, maturanti matematičkog smjera Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, uz mentorstvo profesora informatike Tomislava Šipeka, osmislili su aplikaciju pod nazivom “zamjene.hr”, a koja može poslužiti kao koristan digitalno-informativni alat svakoj školi u Hrvatskoj.

Na web domeni zamjene.hr može se naći kao stranica i aplikacija za android i iOS uređaje. Riječ je o svojevrsnoj verziji tradicionalne oglasne ploče, a koju su uspješno prenijeli u virtualni, odnosno, digitalni prostor. Aplikaciju već koristi više od 300 osoba, odnosno, svi učenici i profesori Gimnazije.

Nedavno su je prezentirali i na Državnom natjecanju u informatici u Vodicama, gdje su s njom ušli u 10 najboljih radova u Hrvatskoj. Danas, za nju stižu upiti iz drugih osnovnih i srednjih škola, a koje također žele brzo i lako imati sve informacije i promjene u satnici “na dlanu”.

“Prošle godine primijetili smo da tradicionalna oglasna ploča nije učinkovit način komunikacije. Sami profesori su imali problem s održavanjem ploče i obavijesti. Svaku promjenu morali su printati na papir i učvrstiti na ploču, što je njima oduzimalo dosta vremena, a učenici su morali svako malo dolaziti do ploče kako bi vidjeli jesu li im u satnici nastale neke promjene. Znalo se dogoditi da su se neke od zamjena dogodile iznenada, pa nije bilo vremena da se za njih učenici pripreme. Taj smo problem odlučili zato riješiti putem aplikacije, da u svakom trenu znaju sve što treba o zamjenama, ali i svim važnim i informacijama o školi” – ističe Mato Osman, koji programira od petog razreda osnovne škole i koji je u kreiranju virtualne oglasne ploče bio zadužen za njen vizual; dizajn i jednostavan izgled.  

Aplikacija korisnicima, ovisno je li riječ o satničaru, profesoru ili učeniku, omogućuje uvid u detaljnu satnicu, raspored predmeta, zamjene, informacije o natjecanjima i drugim događanjima. Promjene mogu unositi satničar ili  profesor, a svaka se izmjena odmah javlja učenicima, odnosno svima registriranima,  putem maila ili obavijesti na samoj aplikaciji. Korisnici se mogu ulogirati putem lozinke koju dobivaju od svojih razrednika, odnosno administratora, Mate i Kristijana. Korisnik također može postati administrator aplikacije i unositi podatke, ali za to mu također treba odobrenje i pristupni podatci od ovog uspješnog programerskog dvojca.

Kristijan Gregorić objasnio je kako je njegova zadaća bila programski realizirati digitalnu oglasnu ploču. Ovaj strastveni programer, koji je s kodom „na ti“ od malih nogu, uspio je to zahvaljujući programskom jeziku Phyton, koristio je njegove Flask biblioteke, kod za izgled aplikacije pisao je u HTML-u, CSS-u i JavaScript-u, a za rad s bazom podataka koristio je SQLite, odaje nam. U početnoj fazi testiranja aplikacija je za hosting koristila PythonAnywhere, a danas hosting nudi jedan komercijalni provider.

“Cilj nam je bio da aplikacija oduzima korisniku što manje vremena, da donosi sve bitne informacije i da u isto vrijeme bude svima dostupna na mobitelu ili računalu, odnosno, na android i iOS uređajima i računalima. Već je isprobana i u upotrebi i svih tristotinjak naših korisnika je zadovoljno. Profesorima i satničarki je olakšala unos promjena, a učenicima omogućila da na dnevnoj bazi i u što kraćem roku budu upoznati sa svakom informacijom vezanom uz život škole, osobito zamjenama predmeta kojih je u jednom tjednu po nekoliko puta”  – kaže Kristijan, koji je za potrebe izrade aplikacije iskoristio, između ostalog i prošlogodišnje iskustvo i znanje, koje je stekao kada je za završni rad iz informatike napravio web stranicu za online kupnju ulaznica za kino.

Ono što nije znao, pitao je profesora, odnosno svladavao je putem YouTube tutoriala i online tečajeva na stranicama poput Udemy.

Dvojac je već u startu morao napraviti jaču zaštitu same aplikacije, budući da su između županijskog i državnog natjecanja bili metom hakerskih napada.  

“Netko se ulogirao kao učenik i mijenjao imena, prezimena, e-mail adrese, što smo brzo uočili i popravili štetu. Napad nije stao, pokušali su se ulogirati kao administratori, sa gotovo dvije stotine tisuća različitih pokušaja i varijanti lozinki, ali, naravno, nisu pogodili prave. Zahvalni smo hakerima jer smo taj napad okrenuli u svoju korist i sami poboljšali sigurnost aplikacije da ubuduće ni ne dolazi do takvih pokušaja” – poručuje Mato.

Aplikacija je trenutno besplatna za virovitičku Gimnaziju, a druge škole koje ju žele u svom radu i s kojima su trenutno u pregovorima, trebat će je platiti. Ujedno, od osnovne varijante, kopije tradicionalne oglasne ploče, mladi programeri aplikaciju žele nadograditi novim mogućnostima, koja će u skoroj budućnosti i uz pomoć umjetne inteligencije skratiti muke satničarima i omogućiti lakše sastavljanje rasporeda za cijelu školu.

U ovom trenu aplikacija donosi informaciju tko je trenutno od razreda i profesora u školi, ali ne tko je od profesora slobodan i može, npr. odmah „uskočiti“ u razred iz kojeg predavač mora hitno otići.

Ovaj zanimljiv i koristan digitalni proizvod koji su prezentirali na državnom natjecanju Kristijanu je omogućio izravan upis na željeni fakultet, a pobrao je i niz pohvala od stručnjaka u državnom povjerenstvu; da su konačno našli rješenje za jedan od najčešćih školskih problema.  

Za ovaj pothvat obojica maturanata izašla su izvan okvira redovnog kurikuluma vezanog uz informatiku za četvrti razred srednje škole, pohvalio ih je mentor, profesor Tomislav Šipek.

“Po školskom kurikulumu, maturanti tjedno imaju tri sata informatiku, što nije dovoljno da se samo na satu steknu i znanje i vještine potrebne za izradu aplikacije kao što je ova. Aplikacija, za koju su implementirali nekoliko različitih programa i alata, iziskivala je puno truda sa strane. Puno toga su naučili samostalno, putem tečajeva, online lekcija. Moram reći i kako nije isto isprogramirati desktop ili mobilnu aplikaciju, a oni su uspjeli u obje varijante. Ovo je cijeloj školi jedan veliki plus, kao i svako državno natjecanje na kojem sudjeluju naši učenici. Lijepo je vidjeti kako svojim znanjem i trudom uspiju i jednu manju sredinu kao što je Virovitica svrstati uz veće gradove koji imaju velike škole i centre izvrsnosti i zato smo ponosni na svakoga od njih” – zaključuje  profesor Šipek.

Uz profesore, aplikaciju hvale i sami učenici. Martina Sabo, koja pohađa 2. d razred, kaže kako ju koristi već mjesec dana i da joj je olakšala put do najvažnijih školskih obavijesti.

“Dosad smo pod svakim odmorom morali ići do oglasne ploče i provjeravati imamo li zamjenu za određeni predmet i što se događa u školi. Sada u bilo kojem trenu samo pristupim aplikaciji putem mobitela ili mi na mail automatski stiže svaka izmjena i novost koju administratori unesu. Zaista nam je velika pomoć” – ističe Martina. (www.icv.hr, mlo, Foto: M. Lovrenc, video: M. Lovrenc, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica)

Share Button