Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. travnja 2024.

Učenici osnovnih škola iz Čačinaca i Voćina otvorili novu pješačku i biciklističku stazu od Slatinskog Drenovca do Jankovca

U Slatinskom Drenovcu, održana je mala svečanost otvaranja nove biciklističke i pješačke staze prema Park šumi Jankovac. Čast da se prvi prošeću i provezu bicikle novim stazama dobili su učenici osnovnih škola iz Čačinaca i Voćina, mjesta koja zajedno čine Turističku zajednicu Područje Vrata Papuka. Na samom početku hodnje i vožnje nazočne je pozdravio ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac naglasivši kako su ove staze uz uživanje u šumama Parka iznimno važne prije svega za sigurnost turista, ali i za rasterećenje prometa prema Jankovcu.

  • U sklopu obilježavanja 25 godina od osnivanja Parka prirode Papuk jedna od aktivnosti je i uređenje i otvorenje naše poučne pješačke staze od Slatinskog Drenovca do Jankovca, a isto tako i nove biciklističke staze. Posebno mi je drago da su baš osnovci iz Čačinaca i Voćina prvi koji će proći ovim uređeni stazama jer naše dvije općine imaju posebnu i jedinstvenu suradnju u Hrvatskoj. Kako Jankovac i naš Park imaju sve veću prepoznatljivost u cijeloj Hrvatskoj i šire te bilježimo svake godine sve veći broj posjetitelja što nam stvara i problem u prihvatu motornih vozila na samom Jankovcu pa smo u tom smislu odlučili na ovaj način omogućiti da svoja vozila ostave u Slatinskom Drenovcu i pješice ili biciklima, a koje ćemo također iznajmljivati, odu do Jankovca. Vjerujem da je ovo pun pogodak i da će uživati u prolasku kroz netaknutu prirodu Parka – rekao je Jurenac te dodao kako će Slatinski Drenovac uskoro dobiti i novu turističku atrakciju.
  • Za nekoliko mjeseci počet ćemo s izgradnjom velikog Centra za posjetitelje za što smo nedavno dobili i odluku o financiranju. Očekujem početka radove krajem ljeta ove godine, i za najviše dvije godine, imat ćemo ovdje predivan Centar koji će služiti svim generacijama posjetitelja. Ukupna vrijednost investicije Centra sa svim popratnim sadržajima je 3,5 milijuna eura. Turizam je najveća gospodarska grana našeg kraja i naravno da fokus držimo na njemu i trudimo se iskoristiti ove Bogom dane ljepote koje imamo oko sebe jer takvo što rijetko gdje ima – zaključio je Jurenac.

Direktorica TZP Vrata Papuka Ana Marunica naglasila je kako je ovo samo prvi obilazak parka od strane učenika osnove škole jer već uskoro slijede novi.

  • Osim ove poučne staze, sredstvima Hrvatske Turističke zajednice uredili smo i biciklističku stazu što će također biti velika atrakcija za sve, a s obzirom na to da tu stazu nazivamo i obiteljskom to govori da je dostupna i prolazna za sve uzraste, a ide uz potoke Šumećicu i Grabovac pa je dojam još bolji. Također na HTZ, aplicirali smo projekt ”Zeleni Papuk” koji će također obilovati aktivnostima na zraku i za što smo već obavili razgovore s čačinačkom osnovnom školom čiji će učenici u rujnu proći edukaciju za male planinare pod nazivom ”Osvoji moj prvi vrh”. Cilj je da djeca upoznaju ta naša predivna vrata Papuka i uživaju u prirodi kao i danas – zaključila je Marunica, a potom su osnovci dvaju škola krenuli su svoju papučku pustolovinu, većina pješice, a neki i biciklima i svi uz pratnju čuvara prirode Parka prirode Papuk sve do najljepšeg dijela Parka – Jankovca. (icv.hr, vg, Foto: Vladimir Grgurić)
Share Button