Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. svibnja 2024.

Na području Virovitičko-podravske županije je gotovo 900 medicinskih sestara/tehničara, u TIC-u Virovitica obilježen je Međunarodni dan sestrinstva

Od prvog do posljednjeg daha, oni su uz nas. Riječ je o medicinskim djelatnicima, posebno o medicinskim sestrama i tehničarima, koji su na svečanosti u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici obilježili svoj, Međunarodni dan sestrinstva. Naime, svijet se medicinskih sestara i tehničara, kojima zahvaljuje na ljubavi, stručnosti i požrtvovnosti, sjeća svakog 12. svibnja, inače na rođendan engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale. Ovogodišnje obilježavanje održava se pod sloganom „Naše medicinske sestre. Naša budućnost. Ekonomska snaga skrbi“, a u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara.

U TIC-u je okupila slavljenike, medicinske sestre i tehničare, liječnike, kao i predstavnike lokalne vlasti te predstavnike svih medicinskih ustanova koje djeluju na području Virovitičko-podravske županije, a u kojima radi ova služba. Predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Opće bolnice Virovitica, županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok, kao i Tehničke škole, iz koje učenici svoj praktični dio nastave odrađuju u bolnici za ovo zvanje, čestitali su medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan i zahvalili na svemu što čine za pacijente. Na području Virovitičko-podravske županije, podružnica HKMS Virovitičko-podravske županije ima gotovo 900 članova.

Podružnica postoji od 2004. godine. Prva predsjednica je bila Katica Groš, potom u dva mandata Danica Husnjak Šalić, pa Milja Čupen, te od 2018. opet Danica Husnjak Šalić. Prema podacima iz 2023. godine, Opća bolnica Virovitica je imala najviše medicinskih sestara/tehničara, odnosno, 214 medicinskih sestara/tehničara, 110 prvostupni(ca)ka sestrinstva, sedam magistrica sestrinstva, 14 instrumentarki i 16 primalja.

U uvodnoj riječi sve je pozdravila Lidija Knapić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Virovitica, naglasivši važnost ove struke koja se iz godine u godinu razvija i koju definira ljubav prema čovjeku i maksimalna požrtvovnost prema drugoj osobi. Podsjetila je i na sve one djelatnike koji su danas u mirovini ili se i u mirovini nastavljaju nesebično kroz svoj rad žrtvovati i pomagati drugima.

Danica Husnjak Šalić, predsjednica županijske podružnice HKMS-a procijenila je kako na kraju svog radnog vijeka mladim kolegama koji ostaju u struci može reći samo to da je lijepa riječ jednako važna kao i medicinska skrb koju će udijeliti pacijentu te da nikada ne zaborave na toplinu u komunikaciji.    

O važnosti trajne edukacije i kvalitetnog pristupa pacijentu govorile su Danijela Suhanek, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja i Ljiljana Maljak, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijskog Zavoda za hitnu medicinu, dok je ravnatelj Tehničke škole Virovitica Dino Davidović pohvalio uspješnu suradnju škole i Opće bolnice Virovitica, u kojoj učenici smjera medicinska sestra/tehničar ostvaruju prva konkretna radna iskustva s pacijentima i medicinskim kolektivom.

Ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević rekao je kako su medicinske sestre i tehničari nezamjenjiva služba koja pacijentima osigurava kvalitetnu i prioritetnu medicinsku uslugu te im poželio nova znanja i vještine uz čiju će se pomoć pacijenti osjećati još sigurnije i zadovoljnije.

Ovoj važnoj struci čestitala je i Lahorka Weiss, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, izdvojivši činjenicu da je riječ o zvanju koje napreduje iz dana u dan i naglasila kako su sretni što danas Zavod ima specijaliste hitne medicine, budući da u njima vidi putokaz u kojem će se u budućnosti razvijati cijela ova struka.   

Gradonačelnik Ivica Kirin potaknuo je mlade, koji se educiraju za ovu važnu službu, da se uz znanje koje stječu u školi, na studiju, a potom grade cijeli život radeći u bolnicama i drugim ustanovama, uvijek vode osjećajem za čovjeka prilikom pružanja pomoći, budući da svaki pacijent pamti trenutke provedene u bolnici i način na koji je primio medicinsku pomoć kada mu je bila najpotrebnija. 

Plemenitost ovog zvanja na kraju je izdvojila i Jasna Abramović, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Virovitica, podsjetivši kako su medicinske sestre i tehničari zvanje koje pacijenta dočekuje od početka života, a u ključnim trenutcima uz medicinsku uslugu, pružaju ono što je i Florence Nightingale naglašavala, duhovnu dimenziju u liječenju; utjehu, osmijeh i toplu riječ.

Program su uveličali srednjoškolci, učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky: Borna Gernhard, Kristian Matković, Lucija Dvojak i Ino Pavić, uz mentorstvo Maria Petrinjaka, kao i učenici Tehničke škole Virovitica. Nicol Dukarić i Petar Turnjaj prisutnima su kroz kratku prezentaciju približili rad, značaj i djelo F. Nightingale, dok su Lorena Mihelčić i Petra Poldrugač pročitale i znakovnim jezikom prenijele poruku o svom viđenju zvanja pjesmom „Kroz oči medicinske sestre“.

Nakon svečanosti zainteresirani su mogli naučiti vještine osnovnog oživljavanja života i upotrebe AVD uređaja uz mentorstvo Antonija Rastije i Nikole Bešena, djelatnika županijskog Zavoda za hitnu medicinu. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Marija Lovrenc)

Share Button