Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. svibnja 2024.

Uštede do 80 posto: Opća bolnica Virovitica uz pomoć solara počela je s proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe

Virovitička Opća bolnica danas je među rijetkima u Hrvatskoj, a koja se može pohvaliti velikom fotonaponskom elektranom vrijednom oko 350 tisuća eura, priključne snage 367 kW i kojom planira ostvariti uštede do 80 posto na računima za električnu energiju. Ova medicinska ustanova od 26. travnja, proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, a zahvaljujući solarima postavljenima na sve raspoložive krovove zgrada unutar kompleksa bolnice.

Bolnica je ovu vrijednu investiciju i zaokret ka „zelenoj energiji“ ostvarila uz pomoć projekta „Solar Roofs for Green Virovitica”, u okviru kojeg su solarne elektrane postavljene na pet ustanova u Virovitici: uz bolnicu, na solarne elektrane instalirane su i na krovištu Dvorca Pejačević, tvrtke Virkom, Dječjeg vrtića Cvrčak (Pejačevićeva ulica), kao i na Palači Pejačević. Projekt se sufinancirao u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Ukupna vrijednost projekta je 735.000 eura, uz stopu sufinanciranja od 85 posto. Pripremila ga je i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever koja je i partner na projektu, dok su nositelji Grad Virovitica, tvrtka Virkom i Opća bolnica Virovitica. Ostatak od 15 posto investicije podmiren je dijelom iz vlastitih sredstava (50 posto), kao i sufinanciranjem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (ostalih 50 posto).

Virovitičkoj bolnici ovim je projektom osigurana fotonaponska elektrana vrijedna oko 350 tisuća eura, priključne snage 367 kW, dok je ukupna snaga instaliranih fotonaponskih panela 393,75 kWp s očekivanom godišnjom proizvodnjom 412.243,3 kWh električne energije.

Osim očekivanog smanjenja emisije CO2 od 65,38 tona na godišnjoj razini, vlastita solarna elektrana bolnici ponajprije donosi značajne uštede na računima, budući da se njome planira pokriti veći dio potreba cijele ustanove za električnom energijom.

Prema riječima ravnatelja Dinka Blaževića, to im omogućuje sigurnije planiranje investicija i ulaganja u budućnosti.

  • Fotonaponska elektrana očekivano bi trebala proizvoditi oko 80 posto potrebne količine električne energije za bolnicu, a uskoro ćemo vidjeti i konkretne uštede na računima. Inače, mjesečni računi za taj energent kreću se od 12 000 do 24 000 eura, ovisno o dobu godine. Ljeti nam potrošnja raste zbog klima uređaja, pa su tada i troškovi najveći, a ove godine u tom periodu, zahvaljujući solarnoj elektrani, planiramo uštede – kaže ravnatelj.
  • S obzirom na visoke troškove poslovanja, ušteđeni novac iskoristit će se za obnavljanje medicinskih aparata, infrastrukturu i samo poslovanje bolnice – dodao je Dinko Blažević.

Radove na fotonaponskoj elektrani u bolnici izvela je tvrtka Elektrokem d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor obavila NNM ENERGETIKA d.o.o. iz Virovitice.

Blažević kaže kako instaliranu fotonaponsku elektranu korisnici i svi zainteresirani mogu doživjeti i kroz proširenu stvarnost (AR) pomoću Equinox XR aplikacije. Ona pruža dodatne tehničke informacije o samoj elektrani, a upute za pokretanje aplikacije mogu se pronaći na stranici projekta, odnosno OVDJE (www.icv.hr, Fotografije: Marija Lovrenc i OB Virovitica)

Share Button