Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. ožujka 2012.

Grad Orahovica: Župna knjižnica u Župnoj crkvi sv. Križa u Orahovici otvorena za građanstvo

U sklopu župnog stana Župe sv. Križa u Orahovici župnik Željko Strnak uredio je i namijenio jednu prostoriju za prvu župnu knjižnicu. U knjižnici se nalaze svete knjige koje će biti dostupne građanima za čitanje i posudbu.

– Pri uređenju župnog stana došli smo do ideje kako bi bi lijepo urediti i imati župnu knjižnicu, a svete knjige, to duhovno blago, ponuditi našim župljanima. Knjižnica je svakako veliko bogatstvo svake ustanove, pa tako i župe. Ove knjige skupljale su se godinama, kako od mojih prethodnika tako i u ovo moje vrijeme. Želio sam da to blago bude dostupno svima kako bi se župljani nastavili duhovno obogaćivati. Čitanje knjiga i posudba bit će moguća svake srijede po sat vremena, a ako bude trebalo, i više – objasnio je orahovački župnik vlč. Željko Strnak.

Građani koji su prvi posjetili župnu knjižnicu bili su oduševljeni viđenim, pa su neki odmah i posegnuli za knjigama.

– Ovo je prekrasna ideja i mogućnost za građane koje znaju cijeniti pisanu riječ. Naslovi su vrlo poučni, zanimljivi i sigurno ću biti redoviti posjetitelj ove knjižnice. Pozivam sve koji nisu još vidjeli župnu knjižnicu, neka dođu i uživaju, jer iz nje će zasigurno otići puno bogatiji i duhovno jači – kaže Evica Buljan, jedna od prvih posjetiteljica knjižnice.

Uz vlč. Željka Strnaka ideju i uređivanje prve župne knjižnice u Orahovici proveo je i mladi đakon Nikola Legac, koji je potvrdio kako orahovačka župa uistinu ima veliko knjižno bogatstvo koje treba čuvati s puno ljubavi i strpljenja. (www.icv.hr)

 

Share Button