Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. lipnja 2024.

DVD Špišić Bukovica svečanim otvorenjem obnovljenog doma proslavio 140. rođendan: Spomenicu za 50 godina dobio Gjuro Zdjelar, a zlatnu plamenicu Josip Došen

Dobrovoljno vatrogasno društvo Špišić Bukovica, proslavilo je svoj 140. rođendan na najljepši mogući način – useljenjem u novoobnovljeni vatrogasni dom. Obilježavanje i proslava započeli su svečanim ešalonom, koji je pozdravio načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, a potom je Crkvi sv. Ivana Krstitelja održana sveta misa. Uslijedilo je svečano otvorenje obnovljenog vatrogasnog doma koji je uz molitvu blagoslovio župnik Krunoslav Siroglavić.

Slavlje je nastavljeno svečanom sjednicom u povodu obilježavanja 140 godina postojanja i rada DVD-a. Predsjednik DVD-a Špišić Bukovica Zlatko Juren, uputio je pozdravni govor, istaknuvši važnost tradicije vatrogastva u njihovoj općini.

  • Vatrogastvo na području naše općine započelo je upravo ustrojstvom DVD-a Špišić Bukovica. Jesu li tada naši osnivači sanjali 140. obljetnicu, nećemo nikada saznati, ali mi koji smo tu danas želimo je obilježiti dostojno i svečano, kao zahvalu njima, a zalog i nasljeđe našim najmlađim članovima za koje vjerujemo da će ovaj častan i plemenit poziv nastaviti još barem toliko godina – rekao je Juren.

Ova večer bila je prilika da se prisjete i zahvale mnogim prijašnjim naraštajima na trudu i želji da se tradicija vatrogastva u Špišić Bukovici očuvala neprekidno od 1884. godine. Time je DVD Špišić Bukovica najstarije društvo vatrogasne zajednice Općine Špišić Bukovica, a o današnjem stanju društva i planovima govorio je zapovjednik DVD-a Željko Pintarić.

  • Danas ovo društvo broji 120 članova, a najveći dio čine vatrogasni pomladak i mladež, njih 40-ak, te 30 operativnih vatrogasaca. Ponosni smo što smo uspjeli očuvati i dodatno osnažiti pomladak, osiguravajući tako pomlađivanje operativne postrojbe koja danas djeluje nikad osposobljenija i brojnija. Naše društvo je sposobno odgovoriti na sve zadatke, požarne i tehničke intervencije, a opremljeno je s ukupno četiri vatrogasna vozila – rekao je Pintarić te istaknuo uspjeh vatrogasnog pomlatka, koji je prošle jeseni osvojio prvo mjesto na inauguralnom koordinacijskom natjecanju za vatrogasni pomladak kontinentalne Hrvatske u Kladarama.
  • U našem društvu su braća, očevi i sinovi, a nerijetko i supružnici zajedno u intervencijama. Najponosniji smo kada dolazimo ovdje u pratnji svoje djece koja pitaju kada će i oni moći s nama – dodao je Pintarić.

Nakon riječi domaćina, pozdrave i čestitke uputili su gosti, a prvi je uputio čestitke virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuvši važnost vatrogasne službe u zaštiti života i imovine te pohvalivši predanost članova ovog DVD-a.

  • Kroz sve ove godine pokazali ste nevjerojatnu hrabrost, stručnost i solidarnost, čime ste postali uzor i ponos naše zajednice. Vaša nova vatrogasna postaja simbol je ne samo vaše bogate povijesti, već i vaše svijetle budućnosti. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu te da i dalje budete oslonac i zaštita našoj zajednici – rekao je župan Andrović te naglasio  važnost ulaganja u vatrogasne postrojbe te kontinuiranu podršku Županije i ubuduće.

Čestitke je uputila i predsjednica Općinskog vijeća Sanja Stubičar koja je istaknula važnost mladih članova u DVD-u Špišić Bukovica, pohvalivši njihov entuzijazam i predanost vatrogastvu. U svom govoru naglasila je kako su mladi vatrogasci budućnost društva i ključni za njegov daljnji razvoj i uspjeh.

  • Posebno želim istaknuti naše mlade članove, koji su srce i duša ovog društva. Vaš entuzijazam, energija i predanost vatrogastvu ulijevaju nam nadu i sigurnost da će se tradicija koju su započeli naši osnivači nastaviti još mnogo godina. Vi ste budućnost našeg društva i zajednice, i naša je dužnost podržati vas u vašem razvoju – rekla je Stubičar.

Čestitke i pozdrave uputili su i načelnik sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, predsjednik vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, zapovjednik VZO-a Špišić Bukovica Zdravko Pokupić, te u ime prijatelja i donatora društva iz Republike Austrije, pokrajine Tirol, tajnik vatrogasnog društva Lechaschau Matthias Abart. U ime vatrogasnih društava, prijatelja vatrogasaca, obratio se predsjednik DVD-a Prečec Igor Smole. Svečanosti su nazočili i zamjenik župana Marijo Klement, predsjednica MO Špišić Bukovica Vesna Posavac, predsjednica i zapovjednik VZO Špišić Bukovica Marija Komar i Zdravko Pokupić…

Najsvečaniji dio večeri bila je dodjela odlikovanja, medalja, spomenica i spomen diploma. Vatrogasne spomenice za 10, 20, 40 i 50 godina rada u društvu bile su dodijeljene istaknutim članovima. Za 50 godina rada spomenica je dodijeljena Gjuri Zdjelaru. Brončane vatrogasne medalje te brončane, srebrne i zlatne plamenice također su bile uručene, a zlatna plamenica za višedesetljetni rad pripala je Josipu Došenu. Osim toga, dodijeljene su prigodne plakete i spomen-diplome za poseban doprinos vatrogastvu i pomoć u radu društva, pokroviteljima, gostima te pojedincima koji su nesebično pomagali u organizaciji i svakodnevnom radu društva. (www.icv.hr, Fotografije: Željka Đaković Leš i Kristijan Toplak)

Share Button