Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. lipnja 2024.

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu održana konferencija „9. Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj“ na kojoj je sudjelovao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović: Županija na razne načine potiče dolazak i ostanak medicinskih djelatnika

Konferencija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „9. Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj“ održana je u dvorani Miroslav Čačković Medicinskog fakulteta u Zagrebu u suorganizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu i Centra za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju te Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija je održana s ciljem pružanja uvida budućim i sadašnjim zdravstvenim djelatnicima u mogućnosti i perspektive koje pruža Republika Hrvatska, ali i informiranja studenata medicine o tome što ih očekuje po završetka studija u sustavu zdravstva RH, kao i upoznavanja s potencijalnim izazovima pred kojima će se naći. U sklopu konferencije održana je panel rasprava „Specijalizacija bez “robovlasničkih ugovora” – Što mogu? Što želim? Što mi se nudi?“, a panelisti su bili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, glavna savjetnica ministra zdravstva RH Martina Bogut Barić, predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. Krešimir Luetić te predstavnik studenata 6. godine studija medicine Petar Samardžić, uz moderatora prof. dr. sc. Aleksandra Džakulu.

Uz navedene, pozdravne govore održali su i predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu dr.sc. Danko Relić (idejni začetnik te predsjednik organizacijskog odbora konferencije), prodekan za diplomsku nastavu na studiju medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Sven Seiwerth, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske general bojnik Boris Zdilar te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Stjepan Lakušić.

Župan Igor Andrović predstavio je načine kako Virovitičko-podravska županija surađuje s mladim liječnicima, kao i njihovo uključivanje u „županijsku obitelj“.

„Virovitičko-podravska županija, kao i sve naše zdravstvene ustanove, vesele se svakom saznanju da postoji mladi liječnik/liječnica koji bi želio svoju karijeru započeti u nekoj od naših zdravstvenih ustanova. Nakon takvog saznanja pokušava se uspostaviti kontakt kako bi se saznalo o željama, afinitetima i namjerama kandidata te se nude uvjeti kako bi se kandidat odlučio za zapošljavanje u nekoj našoj zdravstvenoj ustanovi na primarnoj ili sekundarnoj razini prezentirajući sve mogućnosti i beneficije koje može ostvariti. S obzirom na deficit liječnika, s čime se bore mnoge županije, svaki liječnik može u svakom trenutku zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme i nakon toga o specijalizaciji koja ga zanima i prema kojoj ima afiniteta jer su javni pozivi za zapošljavanje stalno otvoreni zbog fluktuacije zdravstvenih kadrova iz ustanove u ustanovu“ – rekao je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija vrlo je proaktivna u privlačenju stručnjaka, osobito zdravstvenih radnika, što je ključno za osiguranje kvalitetne zdravstvene skrbi u jedinicama regionalne samouprave. Županija kontinuirano ulaže u zdravstvenu infrastrukturu i poboljšanje uvjeta rada za medicinske djelatnike te na razne načine potiče njihov dolazak i ostanak. Tako Županija nudi priliku korištenja subvencije za stanovanje u visini od 200 eura mjesečno, sufinancira kamate na stambene kredite za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine za stanovanje zdravstvenim radnicima, dodjeljuje stipendije za mlade liječnike te osigurava određena sredstva za poticanje zapošljavanja liječnika kao novu mjeru za privlačenje mladih liječnika. (www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button