Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. lipnja 2024.

U Suhopolju predstavljene svjetski nagrađivane rakije destilerije MAMM iz Pitomače: “Nama su rakije ljubav i strast, a proizvodimo ih na tradicionalni način”

Rakije su njihova ljubav i strast, a tradiciju isprepliću s novim tehnologijama i znanjima. Počeli su kao hobisti, sudjelovali na nacionalnim izložbama, a vrlo brzo prerasli su hrvatsku scenu i svoju rakiju, puni optimizma, poslali u Japan na jedno od 20 najprestižnijih ocjenjivanja hrane i pića u svijetu. Njihova rakija, u zemlji izlazećeg sunca, osvojila je dva zlata i tada su shvatili da je proizvodnja ovog žestokog pića njihova budućnost. Oni su Martina Nikolić i Peter Jakupec, osnivači ‘svjetski poznate’ destilerije MAMM iz Pitomače, čiji je naziv sastavljen od početnih slova imena njihove četvero djece.

Svoje rakije od jabuke (Erida), kruške viljamovke (Apios) i šljive (Damaskino), kao i jednu od 50 najboljih svjetskih rakija u 2023. godini, onu od dunje, koja nosi naziv Eudokia, predstavili su u četvrtak, 13. lipnja u Posjetiteljskom centru – Dvorac Janković u Suhopolju.

Na samom početku sve nazočne, među kojima su bili i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal te direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić, pozdravio je voditelj Centra Marko Blažević, ujedno i moderator ovog razgovora praćenog vrhunskom kapljicom.

Njihova rakija može se pohvaliti jedinstvenim i zadivljujućim okusom, spajajući raskošnu slatkoću zrelog voća. Peter Jakupec predstavio je destileriju MAMM naglasivši kako se ideja za proizvodnju voćnih rakija rodila 2019. godine.

“Probali smo prvo s jednostavnijim rakijama, puno smo testirali, školovali se, usavršavali procese. Radimo to i dalje. Nama su rakije ljubav i strast, a proizvodimo ih na tradicionalni način. Naši stari imali su na raspolaganju samo drvene bačve pa nisu mogli primjenjivati kontrolirani proces fermentacije. Gornji sloj komine uvijek se morao bacati jer se pokvario zbog slobodnog pristupa zraka, a rakiju su pekli kada su završili sa sjetvom, što je značilo da se rakija pekla poslije Svih svetih, a prije Božića. Isto tako, nisu znali za enzime i specijalne voćne kvasce, ali su ipak pekli rakiju i poslije pijenja bili veseli i zadovoljni. Mi tradiciju ispreplićemo s novim tehnologijama i znanijima. Svu zaradu od proizvodnje odmah ulažemo u novu opremu i stalno podizanje kvalitete. Jako nam je važno da cijeli proces od cvijeta voćke do destilata bude prirodan i pod našim nadzorom. Iz istog razloga ne sakupljamo voće koje je palo na tlo. Imamo pravilo da ono što ne bi željeli sami slasno pojesti, ne stavljamo ni u naše rakije. Sve to oduševljava naše kupce i osvaja već pri prvom susretu” – naglasio je Peter.

Da su njihove rakije za sve one koji vole uživati u aromi prirode bez bojila i umjetnih aromata, istaknula je Martina.

“Kako bi održali kvalitetu, odlučili smo se stalno proizvoditi tri vrste rakija. Naše rakije pričaju vam samo jednu od priča o tradiciji, našim bregovitim cvjetnim livadama, voćnjacima, vinogradima i našoj Dravi, našim običajima, gastronomiji, našoj pitomoj i gostoljubivoj naravi, kroz zvuke cimbala i tambure. I sve to nezamislivo je bez rakije. Prve nagrade su nam od najvećeg značaja, jer da nije bilo njih, ne bi ni otvorili destileriju. I sve ostale nagrade su itekako bitne, što za poslovanje, što kao dodatni poticaj za dalje. Možemo izdvojiti London, kao najveću europsku medalju koju smo osvojili, ali ne smijemo nikako podcijeniti niti jednu medalju iz susjedne nam Srbije” – rekla je Martina te kroz smijeh dodala kako je cijela ova priča zapravo počela kada su ona i Peter započeli svoju vezu. Naime, Martina je te 2019. godine taman preuzela voćnjak od svojih roditelja, ali nije imala u planu prodavati šljive nego peći rakiju, a istu ideju imao je i Peter.

Dodatni je štih predstavljanju craft rakija destilerije MAMM dala i stručnjakinja za vina, enologinja Ivana Nemet istaknuvši bitnost proizvodnje u ‘hrastovim’ barrique bačvama, koju za rakiju od šljive prakticiraju Martina i Peter.

“Bačve izrađene od hrasta igraju važnu ulogu u procesima starenja i dozrijevanja rakija. Barrique bačve, što je francuska riječ za bačve manjih dimenzija, dodale su jedinstvene arome, okus i boju rakijama destilerije MAMM. Dužina vremena koje rakija provede u barrique bačvama utječe na sam karakter proizvoda. Ove bačve postaju dio umjetnosti i znanja proizvodnje vrhunskih rakija. Manja bačva, jednostavno znači, da manja količina, u ovom slučaju rakije, dolazi u kontakt s više zraka, koji prolazi kroz letvice, pa ista brže i bolje dozrijeva” – istaknula je Nemet.

U narodu rakija slovi kao prirodan lijek za tegobe sa želudcem, a osobito je popularna kao aperitiv ili digestiv. Rakija je jedno od najcjenjenijih pića u nas, a sama priprema zahtijeva dobru opremu i iskustvo.

Uz već postojeće, bila je ovo odlična prigoda za predstavljanje Elysiuma, jedinstvene rakije od kamilice koja će se uskoro naći na tržištu, a koja je, malo je reći, oduševila sve prisutne.

“U Suhopolje nismo došli samo predstaviti naše popularne rakije koje su na tržištu već neko vrijeme, već i jednu novu, rakiju od kamilice, unikatni proizvod koji priča posebnu priču. Tu smo i sa željom da ljudima približimo kulturu ispijanja ovog pića. Kada govorimo o rakiji, većina njih to poistovjećuje s ‘brljom’, odnosno jeftinom rakijom loše kvalitete, a ovo je sasvim nešto drugo, ovdje govorimo o vrhunskoj kvaliteti i piću u kojem se itekako može uživati. Dokaz tome su i ljudi koji inače ne piju rakiju, a na kraju budu ugodno iznenađeni našim proizvodima” – zaključili su Martina i Peter. Fotogaleriju pogledajte OVDJE. (icv.hr)

Share Button