Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. lipnja 2024.

Grad Virovitica: Rasprava o kanalizaciji, plinskim instalacijama, drveću, proračunu i medijskoj cenzuri na sjednici Gradskog vijeća

Još jedna sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice započela je aktualnim satom. Riječ je o 28. sjednici kojom je predsjedavala predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić koja je prvog pred mikrofon pozvala Hrvoja Belobrka (klub vijećnika HDZ-HSLS).

Vijećnika Belobrka zanimali su koeficijenti za obračun plaća službenika i namještenika Grada Virovitice, prijevoz na bazene u Barcs, kao i projekt izgradnje gradskih bazena u Virovitici, upisi u dječji vrtić, izlijevanje vode iz kanalizacijskih sustava te koliko je do sada na području grada posađeno drveća i koliko će se posaditi.

Na pitanje o izlijevanju vode iz kanalizacijskih sustava dao je odgovor gradonačelnik Kirin.

“Nakon intenzivnih padalina suočili smo se s problemom izlijevanja kanalizacije na nekoliko mjesta. Problem nije količina kiše, već nekontroliran ulazak oborinske vode u sustav. U razgovoru s gospodinom Marenićem, dogovorili smo da ćemo provesti kontrolu sustava jer naš sustav nije uspio ‘popiti’ 30 litara kiše po četvornom metru, koliko je palo u 15 minuta. Kako bismo zaštitili građane u nizvodnom dijelu grada, provest ćemo mjere za odvajanje oborinske vode iz sustava” – istaknuo je te prepustio riječ direktoru tvrtke Virkom Damiru Mareniću, koji je pojasnio sam sustav kanalizacije grada Virovitice.

“Sustav kanalizacije u užem centru grada izveden je kao mješovit, prihvaćajući i sanitarnu i oborinsku vodu, dok izvan užeg centra prihvaća isključivo sanitarnu vodu. U projektu Aglomeracije Virovitica prepoznali smo određene probleme i izveli južni kolektor profila 600 mm kako bismo vodu iz prigradskih naselja preusmjerili mimo centra grada. Isprojektirali smo i kolektor zapad, koji bi prikupljao vodu iz Špišić Bukovice, Lozana i Vukosavljevice, no Europa nije bila spremna financirati tu investiciju. Projekt je spreman s građevinskom dozvolom, ali smo radili određena pojačanja i rasterećenja u Strossmayerovoj ulici” – objasnio je Marenić te dodao kako je u dva prijavljena izlijevanja, u Mihanovićevoj ulici i parku, bila riječ o oborinskoj vodi u kanalizaciji, a ne o sanitarnom izlijevanju.

“Iako nije ugodno vidjeti takav sadržaj, bolje je da ta voda završi u opkopu parka, što je dodatna retencija, nego ispred nekog objekta ili u njemu. Obavijestili smo korisnike da se sami odspoje od sustava kanalizacije za oborinsku vodu, u suprotnom ćemo provesti kontrole i po potrebi sami izvršiti odspajanje” – najavio je.

Vladimir Antunović (klub vijećnika MOST-HSU-DP) postavio je pitanja o koševima u Rezovcu, video nadzoru, nasipu oko igrališta, knjizi koja je nestala u Domovinskom ratu, navodnoj cenzuri lokalnih medija te košnji u industrijskoj zoni. O košnji direktor Flore VTC Željko Iharoš kratko je odgovorio kako ne održavaju taj dio grada pa tako ni ne kose tamo travu.

Zbog zahtjeva vijećnika Antunovića vezano uz nestalu knjigu iz Domovinskog rata, gradonačelnik je kaže, kontaktirao šeficu gruntovnice, Viktoriju Lovrić.

“Ona tvrdi da nema saznanja o tome i da su svi papiri Grada Virovitice u redu. Svi dokumenti povezani s gruntovnicom su na raspolaganju za provjeru. Trenutno se provodi izmjena dijela Milanovca i Jasenaša radi utvrđivanja parcela. Vlasnici pozvani na izmjenu moraju donijeti svoje papire ili će biti usmeno pozvani da se izjasne o međama i vlasništvu. Nakon formiranja bivše Općine Virovitica, kojoj je pripao Jasenaš, svi dokumenti su prikupljeni, iako možda nedostaje neka knjiga, nisu primijećene posljedice” – rekao je Kirin te dodao da ga u proteklih 21 godinu na zborovima građana nitko nije pitao o tome niti spomenuo navedeno.

Na pitanje o cenzuri lokalnih medija gradonačelnik je istaknuo nezadovoljstvo izvještavanjem pojedinih medija.

“Kad je riječ o nevažnim stvarima, svi su prisutni, ali kad se radi nešto značajno, nema nikoga. Nitko ne prenosi vijesti iz Virovitice, iako svi plaćamo pretplatu HRT-u, koji bi barem trebao izvještavati o pitanjima važnim za građane Virovitice i cijele županije. Unatoč tome što Grad Virovitica posjeduje 25 posto udjela u ICV-u, medij ima svoju programsku politiku i neovisan je u svojim izvještajima. S Plavom TV nemamo nikakve veze, a često ne dolaze na događaje na koje ih pozivamo. U posljednje dvije godine primijetili smo da objavljuju samo ono što pita oporba. Mi samo tražimo da mediji prenesu informacije o važnim projektima za građane, za što smo platili” – rekao je.

Potom je vijećnik Antunović dodao kako se slaže s gradonačelnikom te se žalio kako je blokiran od strane ICV-a, a da tako radi i Plava TV te da smatra da svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Nezavisna vijećnica Nada Bartolić Nada Bartolić je izrazila zabrinutost zbog izljeva kanalizacije u Strossmayerovoj ulici u Virovitici te postavila pitanja o stanju kanalizacije i izlijevanju oborinske vode. Također, zanimao ju je intenzitet potpisivanja ugovora za državno zemljište, kao i naknade za novorođenčad i obnova škole u Čemernici. Za školu u Čemernici gradonačelnik je još jednom ponovio da škole više nema, jednako kao i u Taborištu i Podgorju.

“Planira se izgradnja treće osnovne škole, usmjerene na jednosmjensku nastavu u skladu s državnim kurikulumom. Obnova starih, vlažnih zgrada nema smisla jer će sva djeca pohađati jednosmjensku nastavu, bez obzira na lokaciju” – istaknuo je.

Direktor Marenić pojasnio je kako kanalizacija u Virovitici ima problema s brzim punjenjem zbog spajanja oborinskih voda. Radili su se zahvati za rasterećenje blizu vodotoka poput Ođenice, a 2019. je uvedena definicija urbane odvodnje, objasnio je. Također, nagalsio je kako planiraju bolje kontrolirati oborinsku odvodnju kroz grad i aglomeraciju, usmjeravajući je prema velikim recipijentima kao što je Ođenica. Važni su i objekti za obranu od poplava poput Brane i Cinčine te proširenje kapaciteta na ribnjacima, dodao je.

Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić rekao je kako se poljoprivrednici koji su dobili državno poljoprivredno zemljište na natječaju ne trebaju brinuti.

“Ugovori se potpisuju sporije radi solmizacije kod javnog bilježnika, ali će biti potpisani. Prošle godine je ostvarena dobra naplata od zakupa zemljišta, pri čemu će višak od 30 tisuća eura ove godine biti usmjeren za potpore pčelarima” – objasnio je.

Za povećanje naknade za novorođenčad pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica istaknuo je kako smatraju da su trenutna ulaganja u odgoj, obrazovanje, te izgradnju škola i vrtića već značajna. No, gradonačelnik će razmotriti moguće povećanje uz izazove sadašnjih velikih ulaganja.

Vijećnika Sinišu Prpića (HSPD) su zanimali komunalni problemi, sanacija plinskih instalacija i asfalta ispred vrtića na trgu Ante Starčevića, kao i uklanjanje drveća u ulici Mije Pupeka. Također je tražio pojašnjenje o broju novih sadnica drveća te naglasio važnost proračuna grada i mogućnost njegovog povećanja.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo Kristijan Sabo odgovorio je da je HEP Plin zaustavio curenje plinske instalacije u Starčevićevoj ulici, a idući tjedan planiraju sanirati i asfalt, što su povjerili Cestama Bjelovar.

Zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac najavila je rušenje drveća u Ulici Mije Pupeka za rujan, a potom i vađenje korijenja te sadnju.

Aktualni sat ponovno je završio vijećnik Mirko Poljanac, a pitao je u kojoj fazi je projekt Veteranski centar na što je gradonačelnik Kirin objasnio da su gotovi idejni projekti te da su u tijeku pregovori s Ministarstvom oko iznosa sufinanciranja.

Vijećnici su nakon aktualca, koji su građani mogli pratiti putem ICV radija, odlučivali o 30-ak točaka dnevnog reda. Raspravljali su o izvješćima o radu gradskih tvrtki i institucija, izmjenama i dopunama Proračuna Grada Virovitice za 2024. godinu te projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Također, na dnevnom redu su bile odluke o dodjeli potpora razvoju pčelarstva na području grada, dodjela javnih priznanja Grada Virovitice i druga pitanja.

Cijeli dnevni red možete pogledati ovdje. (icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

Share Button