Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. lipnja 2024.

Tradicionalna biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” jubilarni 20. put prošla kroz Viroviticu i Slatinu

Davne 2003. godine krenula je biciklistička karavana pod nazivom „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ u organizaciji Hrvatskog društva iz Ljubljane te u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji na čelu s predsjednikom Filipom Božićem. Biciklističku karavanu predvodi Milan Pavelić, organizator i voditelj ovog projekta još od prve karavane koji je rođen i odrastao u Virovitici, a sada živi u Sloveniji.

Po jubilarni 20. put biciklistička karavana zastala je u Parku 136. slatinske brigade u središtu Slatine gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić nakon čega su zajedno odali počast i zapalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Zatim su biciklisti zastali u Virovitici gdje su ih, uz Gradsku glazbu i žitelje Virovitice, dočekali gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica. Biciklisti su i ovdje zapalili lampione ispred spomen obilježja kod PU virovitičko-podravske poginulim i nestalim policijskim službenicima u Domovinskom ratu.

Projekt, koji je nastao s ciljem izgradnje dobrih međususjedskih odnosa između Slovenije i Hrvatske, počinje u Vukovaru u znak odavanja počasti svim braniteljima RH, a završava u Ljubljani. Inače, projekt povezuje ukupno 15 gradova, 11 hrvatskih i četiri slovenska, a u ovoj trodnevnoj karavani ove godine sudjeluje 30-ak slovenskih i hrvatskih biciklista koji će svoj „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” izvesti u tri etape. Prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor te treća Samobor – Ljubljana. (www.vpz.hr, Foto: M. Šolc, N. Mažar)

Share Button