Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. srpnja 2024.

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, župan Igor Andrović, podsjetio je što se sve radi i što će se sve raditi i graditi na području Virovitičko-podravske županije

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, podsjetio je što se je sve radilo na području Virovitičko-podravske županije, od posljednje sjednice Savjeta. Inače, do sada je u sklopu ovog Razvojnog sporazuma, na područje Virovitičko-podravske županije usmjereno 312 milijuna eura vrijednih projekata koji su promijenili sliku ovog područja. Na područje cijele Slavonije, Baranje i Srijema, uloženo je gotovo 3 milijarde eura.

  • Trenutno, u provedbi je projekt Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna koji se financira iz Razvojnog sporazuma. Općina Suhopolje kao partner na projektu, sudjeluje u izgradnji pristupne ceste do centra za posjetitelje. Rok za završetak ovog projekta je prosinac 2024. godine. Provodi se i projekt Turističko-rekreacijski centar „Jezero Orahovica-Hercegovac – Ružica grad“ financiran iz Razvojnog sporazuma. Tu je i Razvoj širokopojasnog interneta na području općina – Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci. U tijeku je priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje nove energetski učinkovite zgrade Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Izrađen je idejni projekt te je u pripremi prijava na Poziv za Ulaganje u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje srednjih škola. U provedbi su projekti u okviru Poziva Centralno financiranje specijalizacija (3 projekta za 5 specijalizacija) za Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije te Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Istodobno su u provedbi projekti u okviru Poziva Specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine VPŽ. Gradi se Centar za starije osobe u Voćinu – izvijestio je virovitičko-podravski župan.

Od prošle sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, prijavljeno je 56 projekata ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura.

  • Izdvojio bih veliku zainteresiranost naših jedinica lokalne samouprave za nacionalne Pozive koji imaju za cilj poboljšanje lokalne komunalne infrastrukture i razvoj koncepta pametnih općina i gradova, digitalizacije prostornih planova putem elektroničkog sustava e-planovi te poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima i ulaganje u sportsku infrastrukturu – dodaje je Andrović.

Značajne stvari spremaju se u obrazovanju, te novi turistički projekti.

  • U tijeku je priprema projekata u sklopu Poziva Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole gdje se s područja Virovitičko-podravske županije priprema 10 prijava. Grad Virovitica prijavio je izgradnju III. Osnovne škole u Virovitici. U sklopu Poziva Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti – s područja Virovitičko-podravske županije, odobrena su 2 projekta koji su u fazi provedbe (projekt Grada Slatine – izgradnja hostela sa sportsko rekreacijskom dvoranom – 5.000.000 eura, te Projekt Parka prirode Papuk, „Vrata Papuka“ – 3.300.000 eura.

Virovitičko-podravska županija je lider navodnjavanja u RH. U funkciji su četiri sustava, planirano ih je još osam.

  • U funkciji su četiri sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju ukupno 2.760 ha poljoprivredne površine, a u pripremi je još 8 sustava navodnjavanja za ukupno 7.909 ha poljoprivredne površine. Većina se nalazi u postupku predinvesticijske studije, a za sustav navodnjavanja Lukač I. faza izdana je građevinska dozvola, te ishođena lokacijska dozvola za Đolta II. faza, za koju se izrađuje glavni projekt.

Značajni projekti će se graditi kroz ITU mehanizam.

  • U financijskoj perspektivi 2021.-2027. Virovitičko-podravska županija je po prvi uključena u implementaciju ITU mehanizma – Gradu Virovitici koji s općinama Lukač i Suhopolje čini Urbano područje Virovitica. Kroz ITU mehanizam urbanom području Virovitica dodijeljeno je 18.000.000 eura bespovratnih sredstava za realizaciju strateških projekata od kojih valja izdvojiti projekte izgradnje Glazbene škole s koncertnom dvoranom i ljetnom pozornicom (5.300.000 eura), Gradskih bazena (8.700.000 eura) i Sportskog centra Vegeška (4.200.000 eura).

Osim toga, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ukazao je ministru poljoprivrede Josipu Dabri, na problematiku proizvođača voća i povrća s područja VPŽ, a vezano uz uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, koji se prema riječima proizvođača s područja Virovitičko-podravske županije, često uvoze bez adekvatne kontrole kvalitete i sigurnost, što može dovesti do pojave proizvoda koji ne zadovoljavaju potrebne standarde. Osim toga, cijena tog stranog voća i povrća, koja je često nerealno niska, stvara nelojalnu konkurenciju, zaustavljajući pravovremeni otkup proizvoda i otežava opstojnost domaćih proizvođača.

Zbog svega toga, neki poljoprivredni proizvođači, primorani su svoje proizvode bacati ili ih ostavljati neubrane. Župan Andrović je predložio i sljedeće mjere, odnosno – pojačanje kontrole kvalitete i sigurnosti uvezenog povrća iz trećih zemalja, kako bi se osigurala zaštita domaćih proizvođača i potrošača; uvođenje dodatnih carinskih i fitosanitarnih inspekcija za uvezeno povrće; propisivanje minimalnih cijena za otkup poljoprivrednih proizvoda koje bi osigurale ekonomski opravdane prihode za domaće proizvođače; sankcioniranje trgovačkih subjekata koji se služe nepoštenom trgovačkom praksom. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button