Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. srpnja 2024.

Završen 3. Slavonski KaFe: Najboljim glumcima proglašeni Draško Zidar i Sven Šestak, a predstavom “Krivi Billy s Inishmaana”

Kazalište Virovitica ove je godine, od 3. do 7. srpnja, bilo domaćin 3. izdanja Festivala slavonskih kazališta – poznatijeg kao Slavonski KaFe, a sinoć (nedjelja) je odigrana posljednja predstava Kulturnog centra Osijek i Teatar Igre pod nazivom “Stilske vježbe”.

Prije prikazivanja same predstave održana je svečanost dodjele nagrada 3. po redu KaFe-a. Predstave koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu programa jesu „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ HNK u Osijeku, „Mendolena i Matija“ Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, “Krivi Billy s Inishmaana” Kazalište Virovitica i GDK Gavella te “Tražim razlog braka” Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci. Predstava „Gostioničarka“ Gradskog kazališta Požega zbog tehničkih je razloga bila otkazana i nije ušla u konkurenciju.

Predsjednica stručnog žirija Tamara Džebić Šaljan proglasila je laureate i uručila nagrade uz prisustvo ostalih članova žirija: Igora Pretinjaka, Anđele Vidović, Marine Mađarević i Dubravka Martića.

Posebnu nagradu za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni osvojili su Mateja Marušić i Vedran Dakić u predstavi “Tražim razlog braka”. Svojom izuzetnom igrom u predstavi ogoljenoj do same kazališne biti – scenskog odnosa i dijaloga glumaca, partnerstvo je bilo ključ ove bračne igre.

Nagrada za najboljeg glumca do 30 godina otišla je u ruke Gordana Marijanovića za ulogu Matije u predstavi „Mendolena i Matija“ Dječjeg kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku. Ovaj mladi, ali iskusni glumac privlačio je oko gledatelja oslonivši se na verbalni sloj i izvrsnu animaciju na sceni.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Neli Kocsis za ulogu Mammy O’Dougal u predstavi “Krivi Billy s Inishmaana”. Sitna, pogrbljena i pozicionirana u invalidskim kolicima, Kocsis je kazališnu publiku osvojila svojom nevjerojatnom transformacijom u neprepoznatljivu bakicu.

Najboljim glumcima Festivala proglašeni su Draško Zidar i Sven Šestak u ulogama sestara Eileen i Kate Osbourne u predstavi “Krivi Billy s Inishmaana”. Uvjerljivi, duhoviti i dramaturški jasni, Zidar i Šestak savršeno su se nadopunjavali u ovoj uigranoj kombinaciji. Sven Šestak istaknuo je kako mu je čudno primiti nagradu bez svoje „glumačke seke“ Draška Zidara, ali naglasio ljepotu igranja pred virovitičkom publikom.

Na samom kraju nagrađivanja najboljih na ovogodišnjem Slavonskom KaFe-u, predstavi “Krivi Billy s Inishmaana” Kazališta Virovitica i GDK Gavella dodijeljena je nagrada za najbolju predstavu u cjelini. Ovo kazališno putovanje u naizgled daleke svjetove obrađuje „uskogrudnost“ sredine kada je riječ o hendikepiranim osobama, ali i pogrešne poglede na stvari oko nas. Nagradu je primio ravnatelj virovitičkog Kazališta Tomislav Pintarić, zahvalivši publici na povjerenju i odazivu ovome Festivalu.

“Bez obzira na ljetne vrućine, Europsko prvenstvo u nogometu i kvalifikacijski turnir u košarci, virovitička je publika pokazala da i dalje voli kazalište. Nadam se da smo ulogu domaćina lijepo ispunili i da su ljudi zadovoljni. Sada je na redu neki drugi grad, a mi se veselimo ponovnom povratku KaFe-a u Viroviticu” – osvrnuo se Pintarić.

Ova kazališna manifestacija omogućila je svim Virovitičanima uživanje u predstavama koje su iznjedrila kazališta Slavonije, Baranje i Srijema.

“Smatram da nije potreban festival kako bi dokazao snagu slavonskih kazališta, ali je svakako hvalevrijedan. Ovo su redom kazališta s dugom tradicijom i izuzetno profiliranim repertoarima. Ipak, nadam se da će se ova inicijativa proširiti i na ostale regije diljem Hrvatske” – zaključio je Sven Šestak, glumac GDK Gavella. (icv.hr, dj, Foto: D. Jagarinec)

Share Button