Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. srpnja 2024.

Dnevnik HRT-a o sustavima navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji: Toplinski val stvara štetu i ratarima – spas je u natapanju

Izrazito dugotrajan toplinski val s visokim temperaturama stvara štetu i ratarima. Spas je u natapanju, a po tome je naša zemlja, nažalost, pri europskom dnu. U Virovitičko-podravskoj županiji koja ima najviše uređenih sustava za natapanje, poljoprivrednici koji se njime koriste ovih vrućih dana itekako mogu vidjeti njegove blagodati.

Spasonosne kapi od početka toplinskog vala svakodnevno održavaju na životu ovo polje soje koje bi bez natapanja već vjerojatno požutjelo.

Voda je to iz Drave iz sustava Kapinci Vaška koji već pet godina koristi i Nedjeljko.

  • Tu su prinosi zagarantirani, a s druge strane, mi inače na svojim površinama u sustavu navodnjavanja imamo dvije kulture u jednoj proizvodnoj godini što bi bez sustava navodnjavanja i samog navodnjavanja ne bi bilo moguće. Ok, ima tu i troškova prilikom navodnjavanja, nabavke sustava za navodnjavanje, ali U konačnici to se na kraju isplati – kaže Nedjeljko Mihalić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška.

Korisnika je sustava svake godine sve više, a vodu koja stiže iz obližnje Drave sada uzima 45 poljoprivrednika.

  • Tu je angažirano nekakvih 50 do 70 garnitura rolomata, što kišnih krila, što rasprskivača – pojašnjava Zvonimir Kovačec iz Josipova.

Pokazuju ovdje kako se isplati natapati čak i kukuruz.

  • Imamo izvanredne i jako velike prinose koji onda jamče i nekakvu ekonomsku računicu. Razlika u ovakvim tlima koja se navodnjavaju u normalnim godinama bude 40 do 50%, a u sušnim godinama negdje čak i do 300% – kaže Siniša Hrgović iz Vaške.

Virovitičko-podravska županija dosad je uredila četiri sustava natapanja u koje je uložila više od 23 milijuna eura, uglavnom iz fondova EU-a. Natapati se može 2700 hektara.

  • Tu smo pokrili nekih 4% . Tu nije kraj, imamo ideje i za ubuduće. Ideja nam je da u idućih 6 do 7 godina imamo otprilike 10 tisuća hektara koji su pokriveni sustavom navodnjavanja, a to je znači 12 posto – kazao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Kako izgleda kukuruz bez natapanja – pokazuje ova požutjela parcela, na koju kao da je stigla jesen. Natapanje je tu, no treba ga iskoristiti kako bi povrtlarske kulture donijele još veću dobit. (hrt.hr)

Video prilog možete vidjeti OVDJE

 

Share Button